Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

Pelajar STPRI hadiri Taklimat Kenegaraan

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 JAN – Dengan hasrat untuk mengukuhkan lagi semangat perpaduan, patriotik dan kenegaraan yang tinggi dalam diri penuntut, Jabatan Penerangan, Jabatan Perdana Menteri melalui Unit Kenegaraan, Seksyen Komunikasi Strategik telah mengadakan Program Taklimat Kenegaraan di Dewan Puteri, Sekolah Tinggi Perempuan Raja Isteri (STPRI), kelmarin.

Seramai 142 orang penuntut Tahun 7 menghadiri taklimat berkenaan. Turut hadir ialah Pengetua STPRI, Haji Ismail bin Haji Brahim bersama timbalan pengetua, guru-guru akademik dan tenaga pengajar sekolah tersebut.

Taklimat ‘Raja Kita, Menghayati Bendera dan Lagu Kebangsaan Negara Brunei Darussalam’ telah disampaikan oleh Pegawai Luar Penerangan di Unit Kenegaraan, Dayang Zurairah binti Haji Lisa.

Antara yang disentuh adalah mengenai raja kita, tatacara menaik-kibarkan bendera negara iaitu hendaklah memastikan bendera negara dalam keadaan sempurna dan bersih, tidak koyak dan pudar warnanya dan sejarah lagu kebangsaan ‘Allah Peliharakan Sultan’.

Selain itu, para penuntut juga berpeluang menyaksikan klip video animasi ‘Tatacara Menaikkan Bendera Negara’. Taklimat telah diakhiri dengan penyampaian hadiah kepada para penuntut yang berjaya menjawab kuiz kenegaraan yang dikendalikan oleh Jabatan Penerangan.

Program berkenaan merupakan salah satu usaha berterusan Jabatan Penerangan dalam menyemai cinta terhadap raja, agama, bangsa dan negara.

Salah seorang pelajar mengambil bahagian dalam kuiz kenegaraan yang diadakan semasa taklimat yang diadakan di Dewan Puteri, STPRI, baru-baru ini. – Gambar serahan Jabatan Penerangan

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -