Pelajar Tahun 9 SM Menglait jalani orientasi

Oleh Imelda Groves HA

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 Jan – Pelajar Tahun 9 Sekolah Menengah (SM) Menglait hari ini terlibat dalam Majlis Orientasi Tahun 9, 2017 yang berlangsung di Dewan Melati sekolah berkenaan di Kampung Menglait, di sini.

Sejurus perkumpulan semua pelajar Tahun 9, para pelajar kemudian beredar ke dewan bagi mendengarkan ucapan alu-aluan daripada Pengetua SM Menglait, Awang Mohiddin bin Haji Nordin.

Dalam ucapannya, beliau mengingatkan supaya para pelajar menetapkan fokus dan sasaran terlebih awal sebelum melangkah lebih jauh dalam sesi pengajian tahun ini selain menyeru supaya masa yang terluang dimanfaatkan bagi mengulang kaji pelajaran.

“Pelajar perlu terus komited menajamkan pengetahuan dan meningkatkan kemajuan diri baik daripada aspek pendidikan teras mahupun pada pelajaran pilihan serta kokurikulum dan semua pelajar dihasratkan akan terus menunjukkan disiplin yang tinggi dalam menjana bangsa Brunei serta pemimpin negara yang berkaliber pada masa hadapan,” tegasnya.

Para pelajar yang terlibat dalam sesi orientasi tersebut.
Para pelajar yang terlibat dalam sesi orientasi tersebut.

Beberapa siri taklimat juga turut disampaikan, antaranya Taklimat Guru Kanan Akademik yang disampaikan oleh Rina Ajak, Taklimat Pegawai Kesejahteraan oleh Haji Azamain bin Haji Ahmad, Taklimat Bahagian Kaunseling oleh Hajah Mal Hafizah binti Haji Malik dan Taklimat Disiplin oleh Dayang Shamsuraini binti Haji Hussein.

Sejurus selepas memasuki kelas masing-masing, para pelajar terlibat dengan sesi pengenalan bersama guru kelas masing-masing diikuti dengan pengagihan buku-buku teks dan penubuhan struktur organisasi kelas masing-masing.

Sesi orientasi tahun 2017 bakal diteruskan lagi pada 7 Januari dengan majlis orientasi bagi pelajar Tahun 7 yang baru yang dijangka akan berlangsung selama tiga hari.