Pelan Brexit PM Britain dikecam

LONDON, 13 SEPT – Dua bekas perdana menteri Britain yang memainkan peranan penting dalam membawa keamanan kepada Ireland Utara bergabung hari ini untuk menggesa penggubal undang-undang supaya membantah pelan kerajaan untuk menolak perjanjian Brexit dengan Kesatuan Eropah, berkata ia mengancam keamanan dan menjejas reputasi UK.

Dalam satu artikel dalam The Sunday Times, John Major dan Tony Blair mengecam kerajaan Britain kerana ‘memalukan’ negara dengan perundangan yang melanggar perjanjian yang ditandata-nganinya untuk membolehkan penge-luaran UK dari EU pada awal tahun ini.

Major, perdana menteri Konservatif dari 1990 hingga 1997, dan Blair, penganti parti Buruh selama satu dekad, berkata Rang Undang-Undang Pasaran Dalaman oleh Perdana Menteri Boris Johnson ‘mempersoalkan integriti’ UK.

“Tindakan kerajaan ini memalukan dirinya sendiri dan negara kami,” kata mereka. Perundangan tersebut, yang akan diperdebatkan oleh penggubal undang-undang Britain pada minggu ini, telah mencetuskan bantahan dalam EU kerana ia akan menjejaskan perjanjian perniagaan di antara Britain dan Ireland Utara yang dipersetujui blok sebelum ini sekiranya perjanjian perdagangan UK-EU tidak dimeterai.

Kerajaan Britain mengaku perundangan akan melanggar undang-undang antarabangsa, tetapi berkata ia merupakan jaminan dasar untuk senario ‘tanpa perjanjian’ yang mungkin berlaku.

Johnson berkata undang-undang diperlukan bagi menamatkan ancaman EU untuk mengenakan ‘sekatan’ di Laut Ireland yang dikatakan oleh perdana menteri akan ‘membentuk negara kami.’

Pemimpin EU telah menolak dakwaan Johnson mengatakan blok merancang mengganggu perniagaan di antara Britain dan Ireland Utara.

Menteri Luar Ireland Simon Coveney memberitahu BBC bahawa ‘dakwaan’ yang datang dari kerajaan Britain adalah ‘karut dan tidak benar.’

Namun, dengan kerajaan Britain tidak menunjukkan tanda-tanda mengubah haluan, timbulnya kebimbangan rundingan perjanjian perniagaan masa depan di antara UK dan EU mungkin gagal dalam beberapa minggu. Sekiranya ia berlaku, tarif dan sekatan perniagaan lain akan dikenakan oleh kedua-dua pihak pada 2021. – AP