Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Pelan damai Thailand-BRN dipersetujui

  KUALA LUMPUR, 7 FEB – Perunding kerajaan Thailand dan kumpulan pemberontak utama telah bersetuju dengan pelan hala tuju yang dikemas kini yang bertujuan membawa keamanan ke selatan negara yang bergolak selepas dua hari rundingan di Kuala Lumpur, kata tuan rumah Malaysia, hari ini.

  Selepas penangguhan selama setahun, rundingan disambung semula kelmarin antara wakil kerajaan Thailand dan gerakan pemisah Barisan Revolusi Nasional (BRN), bagi mencari penamat konflik yang telah meragut lebih 7,300 nyawa di wilayah majoriti Muslim itu sejak 2004.

  Kedua-dua pihak pada dasarnya telah bersetuju dengan pelan hala tuju keamanan yang ‘diperbaiki,’ kata fasilitator Malaysia, Zulkifli Zainal Abidin, kepada pemberita, dan mesyuarat teknikal akan diadakan untuk menyelesaikan butiran akhir bulan ini dan pada Mac.

  Tumpuan akan diberikan kepada menamatkan permusuhan dan perundingan awam, kata Zulkifli.

  Kedua-dua pihak berharap untuk bersetuju dengan gencatan senjata meliputi bulan puasa umat Islam, yang bermula pada 10 Mac, dan perayaan Thai Songkran pada pertengahan April.

  Wilayah paling selatan Thailand yang dikawal ketat oleh pasukan keselamatan, secara budaya berbeza daripada kerajaan majoriti Buddha yang lain, yang menguasai kawasan bersempadan dengan Malaysia sejak 100 tahun lalu.

  Pemberontak di rantau itu telah melancarkan pemberontakan peringkat rendah sejak 20 tahun lalu, sering melakukan serangan yang menyasarkan pasukan keselamatan dan simbol negara Thai ketika mereka berjuang untuk mendapatkan autonomi yang lebih besar. – AFP

  Zulkifli (tengah), bercakap semasa sidang media dengan Chatchai Bangchuad (kiri) dan Anas dari BRN di Kuala Lumpur pada 7 Februari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...