Pelancaran satelit China lengkapi sistem Beidou

BEIJING, 23 JUN – China hari ini melancarkan satelit terakhir Beidou yang menyerupai Sistem Penentududukan Global Amerika Syarikat (AS), sekali gus menandakan langkah selanjutnya dalam kemajuan negara itu sebagai peneraju ruang angkasa lepas.

Pelancaran satelit di atas roket Long March-3 disiarkan secara langsung dari pangkalan pelancaran satelit Xichang, jauh di pergunungan di barat daya China, kira-kira pukul 10 pagi, di mana setengah jam kemudian, satelit itu dikerahkan di orbit dan memperluas panel solar untuk membekalkan tenaganya.

Pelancaran awal yang dijadualkan pada minggu lalu tergendala selepas masalah teknikal dikesan dalam satu pemeriksaan.

Iterasi ketiga Sistem Satelit Navigasi Beidou menjanjikan untuk memberikan liputan global untuk masa dan navigasi, menawarkan alternatif kepada GLONASS Rusia dan sistem Galileo Eropah, serta GPS Amerika.

“Pelancaran satelit ke-55 dalam keluarga Beidou untuk memberikan liputan global sepenuhnya telah berjaya,” kata ketua perancang sistem Yang Changfeng kepada penyiar negara CCTV.

“Sebenarnya, ini juga menandakan bahawa kita bergerak dari menjadi negara utama dalam bidang angkasa kepada peneraju utama dalam ruang angkasa yang sebenarnya,” kata Yang.

Program ruang angkasa China telah berkembang pesat selama dua dekad terakhir ketika kerajaan menumpukan sumber daya utama untuk mengembangkan kemampuan teknologi – dan bahkan mendominasi dalam bidang seperti pemprosesan data 5G.

Versi pertama Beidou, yang dinamakan ‘Big Dipper,’ dinyahaktifkan pada tahun 2012. Rancangan masa depan memerlukan sistem yang lebih pintar, lebih mudah diakses dan lebih bersepadu dengan Beidou sebagai terasnya.

Pada tahun 2003, China menjadi negara ketiga yang secara bebas melancarkan misi ruang angkasa dan sejak itu telah membina sebuah stesen angkasa eksperimental dan menghantar penjelajah ke permukaan bulan. – AP

Roket Long March 3B yang membawa satelit Beidou-3GEO3 dari Pusat Pelancaran Satelit Xichang di Xichang di wilayah Sichuan barat daya China, kelmarin. – AFP