Pelancaran vaksin khusus Omicron ditangguh

BRUSSELS, 29 MAC – Menteri Kesihatan Jerman, Karl Lauterbach berkata beliau menjangkakan pelancaran vaksin khusus terhadap varian Omicron bagi COVID akan ditangguhkan selama beberapa bulan, sehingga musim luruh.

Bercakap semasa beliau menghadiri mesyuarat menteri kesihatan Kesatuan Eropah (EU) di Brussels, Lauterbach berkata: “September boleh menjadi bulan sasaran.”

EU bergantung kebanyakannya pada vaksin COVID mRNA, terutamanya yang dibangunkan bersama oleh firma Jerman BioNTech dengan syarikat gergasi AS, Pfizer.

Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla telah berkata pada bulan Januari syarikatnya akan mempunyai satu vaksin tersedia pada bulan Mac. Kemudian pengasas BioNTech, Ugur Sahin berkata bulan lalu dia menjangkakan ia boleh didapati pada April atau Mei.

Walaupun EU telah menyaksikan kemasukan ke hospital COVID dan kematian menurun selepas program vaksinasi yang berjaya, kes baharu yang disahkan telah meningkat semula, didorong oleh varian Omicron yang sangat menular.

Omicron, yang pertama kali dikesan di selatan Afrika pada November tahun lalu dan merebak dengan pantas ke seluruh dunia, kini merupakan varian dominan, merangkumi hampir semua kes baharu.

Ia mempunyai mutasi yang membolehkannya mengelak beberapa pertahanan yang dihasilkan oleh vaksin semasa dan daripada jangkitan sebelumnya dan datang dalam dua sub-keturunan utama: BA.1 dan BA.2, dengan yang kedua semakin dominan.

Walaupun vaksin COVID yang dibangunkan untuk strain sebelumnya telah menunjukkan sebahagian besarnya mampu menghalang kesan kesihatan yang serius, mereka telah terbukti lebih perlahan dalam mencegah jangkitan pada mulanya. – AFP