Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Pelancong ikut sambut HK39

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 23 FEB – Ribuan orang ramai mula membanjiri kawasan sekitar Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien di ibu negara seawal pukul 6:30 pagi lagi, bagi menyaksikan acara kemuncak Sambutan Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-39 (HK39), hari ini.

  Peluang ini amat dinanti-nantikan oleh seluruh lapisan rakyat dan penduduk di negara ini, terutama bagi mereka yang berkeluarga dan mempunyai anak-anak kecil untuk memperlihatkan kepada generasi baharu apa erti sebuah kemerdekaan.

  Sementara itu, dalam ribuan pengunjung yang berada di sekitar taman itu turut dapat dilihat kelibat pelancong yang turut tidak melepaskan peluang menyaksikan dengan lebih dekat lagi sambutan berkenaan.

  Temu bual media dengan pelancong dari Perancis, Lia, yang baharu pertama kali datang ke negara dan secara kebetulan waktunya bertepatan pada hari bersejarah bagi Brunei, tidak melepaskan peluang sama-sama hadir untuk melihat sambutan dengan lebih dekat lagi.

  Beliau yang datang melancong bersama kawan-kawan yang lain selama tiga hari di negara ini, terkejut melihat banyak yang datang untuk melihat secara langsung.

  Walaupun acara sambutan seumpama ini juga diadakan di negaranya tapi pengunjung tidak boleh atau berpeluang untuk mendekati peserta perbarisan terutama sekali anggota tentera.

  “Tapi ini berbeza di Brunei, di mana kita masih boleh berpeluang melihat lebih dekat lagi dan merakam gambar secara dekat dan ini sesuatu yang menarik,” jelasnya.

  Manakala, pihak media sempat menemu bual sekumpulan pelajar dari Universiti Rikkyo yang pada masa ini dalam program Inap Desa dari 20 hingga 26 Februari di bawah Persatuan Persahabatan Brunei Jepun (BJFA). Menurut salah seorang pelajar yang dikenali sebagai Ibuki Aota, berasa seronok melihat acara gilang-gemilang dengan pakaian berwarna-warni dan ada yang mengenakan pakaian tradisional yang sangat menarik.

  Manakala, Ayano Yanai yang juga merupakan pelajar dari universiti yang sama telah melahirkan perasaan gembira kerana berpeluang dapat bertemu dengan banyak orang dan mengetahui mengenai bendera negara selain terpegun melihat sambutan yang meriah.

  Lia bersama rakan-rakannya di ibu negara, kelmarin.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...