Pelancongan di ibu kota purba Xi’an beransur pulih

XI’AN, CHINA – Ketika wabak di China terus bertambah baik ekoran langkah-langkah pencegahan dan kawalan domestik yang berkesan, industri pelancongan secara beransur-ansur pulih di ibu kota purba Xi’an, setelah mengalami penurunan selama lebih tiga bulan.

Pada 19 Julai, Kerajaan Rakyat Perbandaran Xi’an telah mengadakan satu sidang media dan mengumumkan penyambungan semula sepenuhnya pelancongan antara wilayah di ibu kota purba itu. Untuk memenuhi keperluan berterusan bagi pencegahan dan pengawalan COVID-19, langkah-langkah termasuk aliran pelancong yang terhad, tempahan lawatan dan syif secara berperingkat kini dikenakan di semua tempat pemandangan indah di Xi’an. Jumlah pelancong tidak akan melebihi 50 peratus daripada kapasiti maksimum.

Berkuatkuasa serta-merta, lebih daripada 570 agensi pelancongan dan pengusaha pelancongan dalam talian di Xi’an telah menyambung semula penawaran lawatan secara berkumpulan, dan dari 20 Julai, 135 pawagam akan kembali beroperasi, yang akan diatur secara terancang. Di samping itu, Xi’an telah melancarkan satu siri faedah pelancongan kebudayaan.

Memperluaskan pada keputusan sebelumnya bahawa 34 tempat pemandangan indah akan dibuka kepada kakitangan perubatan secara percuma sepanjang tahun, dari 1 Ogos, Tang Paradise (Tarikan Pelancongan Kebangsaan 5A di China), Resort Pelancongan Kebudayaan Ekologi Louguantai dan lebih 80 peratus daripada muzium di bandar itu akan dibuka kepada orang ramai secara percuma.

Xi’an adalah sebuah metropolis moden yang penuh gaya, dengan warisan sejarah dan kebudayaan yang mantap. Ia mempunyai Pahlawan Terra Cotta, tarikan mereka yang paling terkenal, dan terdapat juga lokasi pelancongan terkenal yang lain, seperti Grand Tang Mall dan Jalan Huimin, yang kedua-duanya menarik sebilangan besar pelancong asing.

Apabila malam tiba, lampu malam bersinar dengan warna-warna gemilang di Grand Tang Mall, dengan menerangi kota purba itu. Persembahan seni jalanan, sebagai contoh gadis menari akrobat, lelaki patung batu dan tarian terbang Dunhuang dipentaskan, sementara semua jenis kedai Dinasti Tang, seperti Kedai Makanan Goreng Datang dan Kedai Teh Li Bai, dibuka di kedua-dua sisi jalan itu. – Bernama

Kawasan indah bagi Pagoda Dayan Xi’an. – Bernama