Pelancongan terus merosot akibat wabak COVID-19

PULA, CROATIA – Berikutan dengan penularan COVID-19 di seluruh dunia, aktiviti harian kini berubah 360 darjah dan menjadi sesuatu normal baharu.

Setiap aktiviti yang dilakukan pada ketika ini perlu mengamalkan langkah-langkah penjarakan sosial dan kebersihan diri yang ketat bagi membendung jangkitannya.

Dalam masa yang sama, akibat daripada COVID-19 ini juga telah banyak menjejaskan ekonomi negara sehinggakan ada yang terpaksa menggulung tikar kerana tidak mampu meneruskan perniagaan. Malah, sesetengah orang terpaksa mengharapkan bantuan dari segi sumber makanan dan lain-lain dari badan amal.

Jalan-jalan batu yang berliku, biasanya dipenuhi oleh para pelancong, tapi kini sunyi sepi. Restoran-restoran ditutup, pantai menjadi sepi dan hotel-hotel banyak yang ditutup. Ketika Eropah Dalam perintah penutupan sebagai tindak balas terhadap penyebaran koronavirus, wilayah Istria utara Croatia juga ditutup. Akibatnya sangat mengerikan bagi penduduk yang tinggal di sana dan bergantung kepada perbelanjaan pengunjung.

Enter Igor Loparic dan Our Dream their Smile merupakan sebuah badan amal Loparic yang ditubuhkan satu dekad yang lalu, dan telah kembali fokus untuk membantu orang-orang yang tinggal di Laut Adriatik mengatasi wabak tersebut.

Gambar bertarikh 26 Mei 2020 menunjukkan Igor Loparic menyediakan pakej bantuan bagi orang yang memerlukan bantuan di Pula, Croatia. – AP
Gambar bertarikh 26 Mei 2020 menunjukkan keadaan kafe dan restoran yang kosong di pelabuhan Fazana, Croatia. – AP
Oleh sebab kekurangan pelancong, pantai menjadi sepi dan hanya beberapa buah kapal dilihat berlabuh. – AP

Bersempadan dengan Itali dan Slovenia, Istria adalah tempat kegemaran para pencinta laut di seluruh Eropah. Walaupun pelancongan dapat meningkat sepanjang musim panas, bulan-bulan penting telah hilang.

Seperti yang dialami oleh perniagaan tempatan, walaupun keluarga yang kaya juga tidak terkecuali turut mengalami masalah. Ramai yang beralih ke kumpulan Loparic untuk mendapatkan bantuan makanan, keperluan lain atau nasihat undang-undang. Kadang-kadang, kata Loparic, sebuah keluarga akan terjerumus dalam krisis apabila seorang anggota kehilangan pekerjaan.

“Kami mempunyai empat keluarga baru-baru ini, gaji si ayah dipotong sebanyak 50 peratus, si ibu dijangka bekerja pada pra musim tetapi dia tidak melakukannya.”

Selain penduduk tempatan, kata Loparic, pekerja bermusim dari bahagian lain di Croatia yang berduyun-duyun ke Istria seawal Mac untuk mencari pekerjaan dibiarkan terdampar, tidak dapat pulang semasa perintah penutupan dan ditinggalkan tanpa pendapatan.

“Orang ramai tidak tahu bagaimana menghadapi wabak ini,” kata Loparic, seorang bekas pegawai berkuasa pelabuhan berusia 35 tahun. “Kami takut bahawa yang terburuk masih akan datang.”

Negara anggota terbaharu Kesatuan Eropah, Croatia mempunyai salah satu ekonomi paling lemah di sekatan tersebut. Ia banyak bergantung pada pelancongan di sepanjang Adriatik.

Loparic mengatakan kira-kira 100 perniagaan telah ditutup di Istria sahaja dan lebih banyak lagi yang dapat diikuti setelah bantuan negara tidak lagi tersedia setelah perintah penutupan. Croatia telah mengurangkan langkah-langkah anti-virus, secara beransur-ansur membuka kembali perbatasan untuk pengunjung dalam usaha menyelamatkan sebanyak mungkin musim ini.

Berpusat di kota Istria Pula, kampung halaman Loparic, yang terkenal dengan arena Rom dan kini perkarangan kapal yang muflis, badan amal itu ditubuhkan dengan sederhana pada tahun 2010 dengan idea untuk “menolong seorang wanita atau lelaki daripada hanya duduk di suatu tempat dan minum kopi.”

Kini beroperasi dengan puluhan sukarelawan yang setia, ia mendapat sokongan di seluruh negara, memperoleh penghormatan dan berkembang ke kawasan di luar Istria.

“Saya tahu segala-galanya mengenai pengguna saya,” kata sukarelawan Jasna Mosnja. “Penting untuk mendekati semua orang secara individu dan penting agar tidak ada yang merasa tidak senang mendapatkan bantuan.”

Di antara mereka yang memerlukan adalah Roma, atau Gypsies, di Istria. Jetis Bajrami, wakil masyarakat dan bekas anggota pasukan tinju kebangsaan, mengatakan badan amal Loparic ini telah banyak membuat perbezaan.

Ketika orang kehilangan pekerjaan mereka, “sangat bersyukur kerana mereka punya Igor,” kata Bajrami. “Dia banyak membantu orang Roma saya dan saya berterima kasih kepadanya untuk itu.”

Loparic mengatakan badan amal itu mempunyai lebih daripada 1,300 keluarga dalam senarai, termasuk 400 hingga 500 di Istria sahaja. Setiap bulan, 50 hingga 60 keluarga menerima bantuan.

Walaupun krisis koronavirus telah membawa banyak penderitaan, Loparic mengatakan ia juga membawa kebaikan pada orang ramai. Sumbangan untuk badan amal telah mengalir, katanya.

“Kami benar-benar melakukan ini dari hati kami dan apa yang meng-hubungkan kami setentunya perasaan cinta,” katanya. “Anda hanya dapat melakukan ini kerana perasaan cinta kepada orang.” – AP