Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Pelantikan AJK Belia Daie baharu 2023/2025

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 FEB – Majlis Pembubaran Ahli Jawatankuasa (AJK) Belia Daie Sesi 2021/2023 dan Pelantikan Baharu AJK Belia Daie Sesi 2023/2025 anjuran Badan Sukarelawan Belia Daie di bawah naungan Urus Setia Program Keagamaan Belia (PKB), Pusat Dakwah Islamiah, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) berlangsung, hari ini, di Dewan Persidangan, Pusat Dakwah Islamiah.

  Majlis berkenaan antara lain bertujuan untuk memberikan penghargaan kepada AJK lama yang telah banyak menabur bakti bagi menaikkan nama baik Belia Daie dan menjadi satu penghormatan kepada mereka yang telah menggalas tanggungjawab yang besar sepanjang menjadi AJK Belia Daie.

  Dengan acara pelantikan baharu AJK itu dapat menjadi dorongan kepada AJK baharu bagi menjalankan tugasan dakwah dengan penuh amanah, dedikasi dan penuh tanggungjawab.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Pemangku Pengarah Pusat Dakwah Islamiah, Haji Ahmad Abdussalam bin Haji Abdul Rahman dan seterusnya menyampaikan ucapan perasmian Pelantikan AJK Belia Daie 2023/2025 kepada 69 orang ahli.

  Pemangku Pengarah Pusat Dakwah Islamiah, Haji Ahmad Abdussalam juga mengucapkan tahniah atas pelantikan itu dengan harapan agar dapat memberikan komitmen dan kerjasama serta buah fikiran yang padu bagi sama-sama menjayakan semua aktiviti yang akan diadakan oleh Badan Sukarelawan Belia Daie.

  Haji Ahmad Abdussalam menyampaikan sijil kepada Awang Mohammad Najiihuddin. – GAMBAR OLEH SALAWATI HAJI YAHYA
  AJK baharu semasa melaungkan lafaz Ikrar Belia Daie semasa majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH SALAWATI HAJI YAHYA

  Di majlis itu, Timbalan Pengerusi Belia, Dayang Siti Nur Rafhanah binti Awang Masri dalam ucapan alu-aluannya telah mengongsikan perjalanan Belia Daie sesi 2021/2023.

  Beliau merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada AJK Belia Daie sesi 2021/2023 kerana dengan jayanya menjalankan beberapa program, aktiviti dan majlis-majlis di bawah kendalian Badan Sukarelawan Belia Daie.

  “Dalam menempuh pelbagai halangan, cabaran dan dugaan yang dihadapi dengan hati yang kuat juga minda yang terbuka, akhirnya mencapai kejayaan dalam menjalankan tugas dan amanah yang diberikan,” jelasnya.

  Beliau juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak Urus Setia PKB, Pusat Dakwah Islamiah selaku penasihat Belia Daie kerana memberikan kepercayaan dalam menjalankan pelbagai aktiviti mahupun majlis.

  Majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah dan Surah Ali-‘Imran ayat 109 hingga 110 oleh alumni Akademi Dakwah 4.0, Awang Nur ‘Alim bin Abdullah Nordi.

  Seterusnya, Ketua Urus Setia PKB, Awang Isham bin Awang Ismail, mengumumkan senarai AJK Tertinggi Belia Daie bagi sesi 2023/2025 iaitu lapan orang terdiri daripada pengerusi, timbalan pengerusi bersama, setiausaha bersama, bendahari, ketua sumber manusia dan ketua media yang mana jawatan Pengerusi Badan Sukarelawan Belia Daie 2023/2025 telah diberikan kepada Awang Mohammad Najiihuddin bin Nooralizam.

  Di majlis itu, lafaz Ikrar Belia Daie telah dilaungkan dan majlis diteruskan lagi dengan tayangan video Ristaan Belia Daie Sepanjang Sesi 2021/2023 kemudiannya ditutup dengan bacaan Sayyidul Istighfar serta Doa Allah Peliharakan Sultan dan Negara Brunei Darussalam dan akhirnya sesi bergambar sebagai tanda kenang-kenangan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...