Pelarian Syria gigih timba ilmu

BEIRUT – Bagi Dilan Ibrahim, seorang gadis pelarian berusia 16 tahun dari Syria, membaca memberikannya ketenangan seketika daripada realiti suram dan kesusahan hidupnya di Lubnan.

“Saya biasanya suka membaca buku tentang kehidupan dan sains serta haiwan dan pokok untuk lebih memahami dunia luar,” kata remaja itu yang bercita-cita menjadi doktor bagi membantu menyelamatkan nyawa orang lain.

Dilan adalah antara ratusan pelajar pelarian Syria yang belajar di Kamal Jumblatt Official School di bandar Lubnan Mukhtara, yang mula menerima pelajar pelarian Syria pada 2015.

“Kami cuba sedaya upaya untuk menggalakkan kanak-kanak pelarian Syria, bukan sahaja belajar, tetapi juga membaca buku. Ia adalah hak mereka untuk menjalani zaman kanak-kanak sepenuhnya selepas mengalami banyak penderitaan di negara mereka sendiri,” kata Manal Hodayfe, ketua pengarah sekolah itu, kepada Xinhua.

Kami amat mementingkan membaca kerana ia memberi maklumat kepada pelajar tentang segala yang berlaku di sekeliling mereka, memperkayakan ingatan mereka dan membina keperibadian mereka untuk masa depan,” katanya.

Kelihatan dua orang pelajar berkongsi membaca buku. – Xinhua
Remie Bachnak, seorang guru matematik Lubnan, ditemu bual di Kamal Jumblatt Official School di Mukhtara. – Xinhua
Pelajar pelarian Syria menghadiri kelas di Kamal Jumblatt Official School di Mukhtara, Lubnan. – Xinhua

Remie Bachnak, guru matematik sekolah itu, turut menekankan kepentingan membaca untuk pelajar semua peringkat umur.

“Membaca amat penting mengembangkan keperibadian dan memajukan mentaliti me-reka yang membantu memilih jalan yang betul dalam kehidupan mereka,” kata Bachnak kepada Xinhua.

Hodayfe berkata cabaran paling serius yang dihadapi kanak-kanak pelarian Syria di sekolahnya ialah kekurangan keazaman ibu bapa mereka untuk memastikan anak-anak mereka mendapat pendidikan.

“Apabila kanak-kanak menghadapi sebarang masalah di sekolah, ibu bapa mereka secara semula jadi memilih untuk membuat mereka berhenti sekolah dan bekerja demi memperoleh sekurang-kurangnya 20,000 pound Lubnan (kurang AS$1) sehari,” jelasnya.

Ketua pengarah itu menekankan keperluan untuk menyedarkan ibu bapa tentang kepentingan pendidikan yang betul, menggesa mereka supaya tidak menghantar anak-anak mereka bekerja pada usia muda.

Hodayfe menyatakan sesetengah ibu bapa sangat memerlukan psikoterapi untuk mempelajari pendekatan damai dalam berurusan dengan anak-anak mereka.

“Kami mendapati ramai daripada kanak-kanak itu cenderung untuk menjadi ganas antara satu sama lain kerana mereka telah terdedah kepada keganasan di rumah,” katanya.

Lubnan kekal sebagai negara yang menampung jumlah pelarian per kapita terbesar, di mana dianggarkan 1.5 juta rakyat Syria mencari perlindungan. Lubnan menempatkan kira-kira 522,000 pelarian Syria berumur antara tiga dan 24 tahun, dan 30 peratus daripada mereka yang berumur antara enam dan 17 tahun tidak pernah bersekolah, manakala hanya 11 peratus daripada mereka yang berumur 15 hingga 24 tahun telah mendaftar dalam pendidikan, menurut sebuah kajian yang dikeluarkan oleh Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi pelarian pada Disember 2021. – Xinhua