Pelarian Venezuela pulang ke tanah air

BOGOTA, 6 APRIL – Ratusan rakyat Venezuela yang melarikan diri ke Colombia disebabkan krisis ekonomi dilaporkan kembali pulang ke negaranya berikutan keadaan buruk pandemik COVID-19 negara jirannya itu.

Pegawai Imigresen Colombia, berkata kira-kira 600 orang termasuk 35 kanak-kanak dan 167 wanita melintasi sempadan utama negara di Jambatan Antarabangsa Simon Bolivar yang terletak di timur laut bandar Cucuta sebelum memasuki Venezuela, semalam.

Katanya, sekumpulan lagi tiba di Bogota dipercayai dalam perjalanan kembali ke Venezuela.

Meskipun sempadan negara ditutup secara rasmi bagi mengekang penularan COVID-19, Colombia membuka ‘koridor kemanusiaan’ bagi membolehkan rakyat Venezuela kembali ke negara asalnya.

Kata pegawai imigresen itu lagi, bagi melancarkan urusan, pegawainya ditempatkan di pintu sempadan itu sejak semalam supaya pelarian yang tiba di Bogota adalah kumpulan sukarelawan pulang ke negara asalnya.

Sejak beberapa tahun ini, Colombia menerima kira-kira 1.8 juta rakyat Venezuela memasuki negaranya berikutan penduduk negara itu melarikan diri kerana krisis ekonomi dan ketidakstabilan politik.

Sebelum mereka melepasi jambatan antarabangsa untuk memasuki Venezuela, polis Colombia mengambil suhu pelarian yang tiba bagi memastikan mereka sihat dan tidak membawa virus selain mewajibkan mereka memakai topeng perlindungan muka dengan disembur cecair pembasmi kuman.

“Kami bimbang sama ada di sana ada kes jangkitan atau risiko yang mungkin kami hadapi. Kami juga tiada bekalan ubat-ubatan untuk mengekangnya berikutan keadaan Venezuela yang tiada apa-apa,” kata pelarian, Alexander Colmenares. – AFP

Anggota polis mendisinfeksi warga Venezuela yang pulang ke negara dari Colombia sebagai langkah pencegahan di Jambatan Antarabangsa Simon Bolivar di Cucuta pada 4 April. – AFP