Pellegrini kembali ke kelab Sepanyol

MADRID, 10 JULAI – Bekas jurulatih Manchester City dan Real Madrid, Manuel Pellegrini telah kembali ke kelab bola sepak di Sepanyol sebagai jurulatih Real Betis, demikian diumumkan oleh kelab baharunya semalam. Jurulatih berbangsa Chile yang berusia 66 tahun itu, yang juga pernah menjadi jurulatih di China, telah menandatangani kontrak perjanjian selama tiga tahun sehingga Jun 2023.

Ketibaan Pellegrini di Benito Villamarin telah menjadi rahsia selama beberapa hari, walaupun Betis memutuskan untuk menunggu sehingga kedudukan mereka disahkan selamat di La Liga sebelum mengumumkannya.

Kemenangan 3-0 Betis pada Rabu lalu menentang Osasuna meninggalkan Betis di kedudukan pertengahan liga dan mengakhiri kebimbangan mereka dari tersingkir dengan berbaki hanya tiga perlawanan sahaja lagi musim ini yang masih perlu dimainkan.

Bekas pemain Alexis Trujillo telah memegang jawatan sementara di kelab itu sejak pengurus sebelumnya Joan Francesc Ferrer, yang lebih dikenali sebagai Rubi, dipecat pada 21 Jun.

Sebelum ini Pellegrini dipecat oleh West Ham United pada Disember lalu selepas 18 bulan menjadi pengurus bagi pasukan London itu.

Dia sebelum ini memenangi kejuaraan Liga Perdana Inggeris dan dua Piala Liga semasa bersama City antara 2013 dan 2016.

Setelah menikmati kejayaan yang cukup besar di Amerika Selatan, Pellegrini pertama kali datang ke Sepanyol sebagai jurulatih Villarreal selama lima tahun di mana beliau berjaya mara ke separuh akhir Liga Juara-Juara pada tahun 2006.

Dia berpindah ke Madrid pada tahun 2009 tetapi hanya mampu bertahan satu musim, di mana pasukannya menduduki tempat kedua di bawah Barcelona dan tewas di Liga Juara-Juara pada peringkat 16 akhir, walaupun Cristiano Ronaldo, Kaka dan Karim Benzema semuanya tiba pada masa yang sama dengan jurulatih.

Kali terakhir Pellegrini membimbing kelab Sepanyol adalah di Malaga di mana dia menghabiskan tiga musimnya sebelum bersara pada tahun 2013 setelah membawa pasukan itu ke suku akhir Liga Juara-Juara. – AFP

Gambar fail pada 9 Disember lalu menunjukkan pengurus West Ham, Manuel Pellegrini semasa perlawanan Liga Perdana Inggeris menentang Arsenal di Stadium London. Real Betis mengatakan bahawa Manuel Pellegrini telah bersetuju untuk menjadi pengurus baharu kelab Sepanyol itu musim depan. – AP