Peluang baik bagi pencari kerja

Oleh Hajah Saemah Kepli

 

KUALA BELAIT, 27 Mac – Bagi memberi peluang kepada pencari-pencari kerja di negara ini, JobCentre Brunei telah mengadakan Program District Connect ke daerah-daerah.

Program tersebut telah diadakan di Dewan Kemasyarakatan Kampung Pandan hari ini dengan kerjasama Jabatan Daerah Belait.

Inisiatif tersebut membukakan peluang kepada para pencari kerja untuk menghadiri temuduga terbuka bermula jam 9 pagi hingga 3:30 petang, selain memperkenalkan perkhidmatan-perkhidmatan JobCentre Brunei, yang bermanfaat untuk direbut sepenuhnya oleh kalangan pencari-pencari kerja.

Antara perkhidmatan yang diperkenalkan termasuklah pendaftaran e-Darussalam, pendaftaran JobCentre Brunei dan Klinik Menulis CV serta tips temuduga.

Kelihatan beberapa orang pencari kerja memanfaatkan perkhidmatan yang diperkenalkan oleh JobCentre, antaranya pendaftaran e-Darussalam, pendaftaran JobCentre Brunei dan Klinik Menulis CV serta tips temuduga.

Dalam sesi hari ini, beberapa buah syarikat tempatan yang mempunyai cawangan di Daerah Belait telah membukakan temuduga terbuka dengan menawarkan pekerjaan bagi pelbagai peringkat kelulusan.

JobCentre akan meneruskan inisiatif yang sama dengan mengadakan program tersebut di Daerah Tutong esok, 28 Mac di Kompleks Dewan Kemasyarakatan Seri Kenangan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program tersebut, orang ramai boleh melayari Instagram @jobcentre-brunei dan laman sesawang www.jobcentrebrunei.gov.bn.