Peluang pelaburan patuh syariah

Oleh Sim Y. H.
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 SEPT – Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) terus berusaha untuk memberikan akses kepada semua golongan termasuk belia untuk memupuk tabiat menyimpan dan melabur untuk masa hadapan mereka.

Dalam hubungan itu, BIBD menerusi anak syarikatnya, BIBD Securities Sdn Bhd (BIBDS) melancarkan dua produk pelaburan baharu yang sesuai bagi pelabur yang berminat, yang inginkan pulangan stabil dan konsisten serta pulangan jangka panjang.

Pengarah Urusan BIBDS, Haji Muhammad Yazid bin Dato Paduka Haji Mahadi pada sidang media mengenai pelancaran produk-produk berkenaan di Ibu Pejabat BIBD, di sini, hari ini, menjelaskan bahawa pihaknya amat gembira dapat memperkenalkan dua produk asas yang mudah difahami bagi pelabur-pelabur yang mempunyai ilmu pengetahuan yang terhad mengenai pelaburan serta bagi mereka yang baru memasuki bidang pelaburan.

Beliau menerangkan lagi bahawa dana mutual berkenaan diuruskan oleh profesional industri dan tidak memerlukan para pelabur untuk terlibat secara mendalam bagi pengurusan dana iaitu berbeza daripada produk-produk pelaburan yang lain seperti pelaburan saham.

Haji Muhammad Yazid menjelaskan lanjut bahawa BIBDS ingin membawa ke dalam pasaran, produk-produk yang tidak mengelirukan supaya dapat mendidik dan membiasakan para pelabur secara perlahan dengan produk-produk pelaburan.

Haji Muhammad Yazid semasa menjelaskan dua produk pelaburan baharu BIBDS pada sidang media di Ibu Pejabat BIBD.
Pengurus Pembangunan Perniagaan BIBDS, Lim Yuen Yuen pada sidang media bagi pelancaran dua produk pelaburan baharu.

Usaha itu, tambahnya, adalah untuk menyokong matlamat kebangsaan Autoriti Monetari Brunei Darussalam (AMBD) untuk meningkatkan literasi kewangan di Brunei dan untuk menjana masyarakat yang mampu untuk menyertai dalam pasaran modal tempatan.

Dana mutual adalah pelaburan yang membolehkan pelabur yang mempunyai matlamat serta objektif pelaburan yang serupa untuk mengumpulkan wang mereka ke dalam pelbagai portfolio.

Pengurus dana yang bertauliah akan mengurus dan melaburkan wang yang terkumpul ke dalam sekuriti-sekuriti seperti saham, Sukuk dan instrumen pasaran mata wang sejajar dengan objektif pelaburan dana.

Dua produk pelaburan berkenaan ialah Dana Sukuk Franklin Global dan Dana Ekuiti Global Templeton, kedua-duanya adalah produk patuh syariah daripada Franklin Templeton Invesments iaitu salah sebuah syarikat peneraju global dalam pengurusan aset yang mempunyai pengalaman lebih 70 dekad.

Dana Sukuk Global Franklin melabur dalam dana yang menawarkan pembayaran dividen bulanan dan akses kepada pelbagai porfolio sekuriti Sukuk yang diterbitkan oleh kerajaan, berkaitan kerajaan dan entiti korporat yang terletak di negara-negara maju dan sedang membangun.

Manakala itu, Dana Ekuiti Global Templeton adalah dana pelaburan yang menawarkan pertumbuhan kapital jangka panjang dengan akses kepada pelbagai pelaburan global patuh syariah merentas pelbagai negara dan sektor.

Berhubung pelancaran dana-dana berkenaan, BIBDS juga melancarkan kempen untuk mempromosikan tawaran dana mutual berkenaan kepada orang ramai di mana bermula 15 September hingga 30 Disember, pelanggan yang mendaftar bagi Pelan Pelaburan Bulanan Satu-Tahun (serendah $100 sebulan) atau Pelaburan Lump-sum akan menerima hadiah-hadiah menarik.

Selain daripada dua dana mutual baharu yang dilancarkan itu, BIBDS pada masa ini juga menawarkan empat dana mutual sedia ada yang diurus oleh NCB Capital iaitu Dana Indeks Asia Pasifik Al-Ahli, Dana Indeks Eropah, Dana Ekuiti Dagangan Penjagaan Kesihatan dan Dana Indeks Amerika Utara.

BIBDS merupakan anak syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh BIBD yang menawarkan penyelesaian patuh syariah kepada pelabur-pelabur runcit dan institusi serta juga perkhidmatan broker bagi sekuriti yang disenaraikan di pasaran saham Malaysia dan Singapura.