Peluang rakyat Brunei temui asteroid baharu

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 SEPT – Persatuan Astronomi Negara Brunei Darussalam (PABD) dengan sokongan Persatuan Astronomi Nepal (NASO) dan kerjasama Kesatuan Pencarian Astronomi Antarabangsa (IASC) buat julung kalinya akan menganjurkan Latihan Astronomi bagi mengesan asteroid baharu menggunakan teleskop bertaraf dunia pada bulan ini.

Sehubungan itu, orang ramai, pelajar dan guru-guru yang berhasrat untuk menyertai latihan yang akan diadakan pada 24 dan 25 September secara dalam talian dan dibiayai oleh PABD, boleh membuat pendaftaran atau mendapatkan maklumat lanjut dengan melayari www.bruneiastronomy.org/asteroidsearch.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan PABD, Kursus Pencarian Asteroid itu merangkumi teknik pengesanan asteroid seperti pengenalan kepada astrometri dan pemetaan Digital Sky Survey, penelitian pergerakan objek cakerawala, proses penentukuran (calibration) data dan pencarian benda langit secara manual menggunakan perisian Astrometry.

Latihan berkenaan merupakan salah satu inisiatif bagi kempen Pencarian Asteroid untuk Negara Brunei Darussalam yang kini dalam fasa percubaan.

Kenyataan menambah, ia antara lain bertujuan untuk mempersiapkan peserta dari Brunei untuk mengambil bahagian di peringkat antarabangsa yang mana kempen Pencarian Asteroid untuk Negara Brunei Darussalam dijangka akan dilancarkan pada awal 2022.

Menurut PABD, program Sains Kemasyarakatan (Citizen Science) akan memberikan peluang kepada penduduk negara ini untuk menemui asteroid baharu dalam usaha memupuk kemahiran penyelidikan saintifik dengan menganalisis data yang diperolehi dari balai cerap seluruh dunia untuk mengesan sebarang asteroid baharu.

Projek itu dijangka akan mengesan puluhan asteroid baharu oleh warga Brunei dalam beberapa tahun akan datang dan hasil data perolehan awal daripada program itu juga akan membantu ahli astronomi profesional untuk mengemas kini maklumat orbit asteroid yang ada sekarang.

Melalui pendekatan itu juga, tambah kenyataan, diharapkan akan memberi inspirasi dan meningkatkan minat dalam bidang sains dalam kalangan masyarakat terutamanya para pelajar.

Latihan Astronomi akan membuka peluang kepada orang Brunei untuk mengesan asteroid baharu. – Gambar serahan PABD