Peluang terakhir pemain untuk playoff PGA

WASHINGTON, 13 OGOS – Pemain Afrika Selatan, Charl Schwartzel adalah antara pemain Jelajah PGA AS yang mempunyai peluang terakhir untuk menempah tempat ke playoff penghujung musim apabila Kejuaraan Wyndham bermula hari ini di Greensboro, Utara Carolina.

Kebanyakan bintang pada minggu lalu di Kejohanan PGA, termasuk pemenang Collin Morikawa, sedang berehat sebelum beraksi dalam acara playoff minggu depan yang menjadi kemuncak Kejohanan Jelajah minggu depan di East Lake di Atlanta.

Ramai pemain, bagaimanapun, terpaksa berusaha untuk layak menyertai playoff dengan menamatkan kedudukan tiga teratas di senarai mata musim Piala FedEx dengan persaingan hebat di Sedgefield Country Club.

Schwartzel, juara Masters 2011, berada di kedudukan 125 mata, pemain yang berada di zon bahaya kelayakan, memadai membuat pukulan yang tersasar atau pukulan tee yang teruk dalam keseluruhan acara.

Schwartzel yang turut berada di kedudukan 124 pada 2015, apabila dia berkongsi tempat ketiga untuk menempah nama ke pusingan playoff.

Pemain-pemain 96 teratas dalam pungutan mata telah menempah kedudukan mereka, yang terakhir ialah pemain dari Amerika Syarikat, Brandt Snedeker, pemenang dua kali di Greensboro yang berada di kedudukan 10 teratas dalam 12 acara permulaan, termasuk kemenangan pada 2007 dan 2018, apabila pukulannya pada pusingan pertama 59

“Anda mesti membuat pukulan tee yang bagus, di mana saya telah melakukan prestasi yang baik pada minggu ini.

“Ia adalah ganjaran pukulan tee yang bagus dan anda mempunyai peluang untuk melakukan pukulan birde, terutama pada minggu lalu. Anda boleh membuat pukulan birdie dan beberapa perkara yang baik.”

Setiap pemain yang menduduki ranking dari 108 hingga 146 dalam pungutan mata pada minggu ini akan berusaha untuk mengekalkan kedudukan dalam senarai 125 teratas. – AFP

Aksi Charl Schwartzel semasa membuat pukulan di Kejohanan PGA 9 Ogos lalu. Schwartzel mempunyai peluang terakhir untuk menempah tempat ke playoff penghujung musim apabila Kejuaraan Wyndham bermula hari ini. – AP