Peluang terokai Ulu Belait

Oleh Pg Fairol RMF

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 Okt – Lebih 60 sukarelawan dari empat kumpulan berlainan telah mengunjungi Ulu Belait atas jemputan Penghulu Mukim Sukang, Haji Mohd Noh bin Datu Maharaja Setia Dian, baru-baru ini.

Lawatan tersebut merupakan sebahagian daripada program kemasyarakatan ‘Ulu Care Project’ yang memberi kesedaran mengenai usaha dalam memberi penjagaan dan akses kepada masyarakat pedalaman.

Kumpulan pertama telah membuat lawatan ke Rumah Besar Kampung Sukang di mana Haji Mohd Noh menceritakan serba sedikit mengenai sejarah dan latar belakang Mukim Sukang.

Dalam ucapan alu-aluannya, beliau turut menyampaikan penghargaan kepada rombongan pelawat atas usaha mereka untuk membantu masyarakat di Ulu belait.

Para peserta berkenaan turut menyampaikan pek makanan kepada penduduk Mukim Sukang.

Projek tersebut juga bertujuan untuk memahami kesusahan penduduk kampung untuk mendapatkan perubatan tepat pada waktunya terutama sekali semasa kecemasan kerana ketiadaan klinik kerajaan di kawasan berdekatan iaitu dari Kampung Melilas dan Kampung Sukang ke Pusat kesihatan Sungai Liang.

Diketuai oleh Pengiran Haji Ahmad Fadillah bin Pengiran Haji Sellahuddin, projek ini disertai oleh kumpulan terdiri daripada ahli Projek Bina Ukhwah, Universiti Brunei Darussalam, Pusat Pembangunan Belia dan kakitangan Paramedik Sungai Liang.

Persatuan Kereta Tahan Lasak Brunei (PKTLB) turut menyertai lawatan tersebut dengan diketuai oleh Pengerusi Kemasyarakatan, Awang Abidin bin Haji Musa.

Rombongan seterusnya berkunjung ke Rumah Panjang Julangan Titah, Mukim Melilas di mana mereka dialu-alukan oleh Penghulu Mukim Melilas, Yang Dimuliakan Pehin Datu Pekerma Dewa Haji Mohd Ali bin Abdullah Hitam.

Peserta ‘Ulu Care Project’ bersama masyarakat di kawasan Ulu Belait ketika bergambar ramai.