Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Peluang uji kefasihan berbahasa Jepun

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 MAC – Orang ramai yang ingin menunjukkan kemahiran menyampaikan pidato dalam bahasa Jepun kini dialu-alukan untuk mengambil bahagian dalam Pertandingan Pidato Bahasa Jepun ke-34 yang akan diadakan di Kedutaan Jepun di Negara Brunei Darussalam pada 12 April nanti.

Pertandingan anjuran bersama Pusat Pembelajaran Sepanjang Hayat, Kementerian Pendidikan, Pusat Bahasa, Universiti Brunei Darussalam (UBD) dan Kedutaan Jepun di Negara Brunei Darussalam itu sudah mula dibukakan untuk penyertaan para peserta yang berminat.

Pertandingan itu dihasratkan untuk menggalakkan para peserta menunjukkan kemahiran serta kefasihan berbahasa Jepun serta diharap akan meningkatkan lagi persefahaman antara Brunei dan Jepun khususnya dalam mengeratkan lagi hubungan persahabatan antara penduduk.

Ia dibahagikan kepada dua kategori iaitu Peringkat Permulaan bagi peserta yang mempelajari bahasa Jepun kurang dua tahun serta Peringkat Lanjutan bagi peserta yang tidak menetap di Jepun lebih daripada dua tahun sejak berusia enam tahun.

Bagi kedua-dua kategori itu, para peserta adalah bebas untuk memilih tajuk dan isi kandungan pidato tetapi mereka harus menghindari memilih bahan-bahan yang menyentuh politik, agama dan isu-isu kontroversial di mana pemenang bagi kategori lanjutan akan dijemput ke Jepun pada Oktober 2023.

Bagi mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut, boleh menghantar e-mel kepada brunei.jsc@gmail.com.

Mereka yang berminat untuk menyertai pertandingan berkenaan, boleh membaca mengenai garis panduan permohonan pertandingan yang boleh didapatkan di laman sesawang Kedutaan Jepun serta perlu mengisi borang penyertaan, https//forms.gle/29ZCqLA8AoKTTtUa6, dan menghantarkannya bersama-sama dokumen-dokumen relevan tidak lewat daripada 10 Mac.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -