Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

Pemain Jelajah PGA harap bermain dengan lebih kerap

PONTE VEDRA BEACH, FLORIDA, 8 MAC – Tahun ini Jelajah PGA dirujuk sebagai ‘jambatan’ untuk mencapai 2024, peluang untuk pemain mempunyai masa untuk memikirkan cara terbaik ke hadapan untuk generasi akan datang.

Satu perubahan kepada sistem baharu melibatkan Program Impak Pemain.

Hadiah bonus telah dikurangkan separuh kepada AS$50 juta dan hanya 10 pemain akan mendapat hadiah tersebut.

Di samping itu, pemain tidak lagi perlu memenuhi pelbagai keperluan, seperti bermain dalam semua kecuali satu acara yang telah ditetapkan, untuk mendapatkan wang mereka.

Walaupun tiada lagi kewajipan untuk bermain dalam acara yang ditetapkan, pihak jelajah itu percaya terdapat insentif yang mencukupi melalui kumpulan hadiah AS$20 juta atau tiada potongan, yang tiada siapa yang mahu terlepas kejohanan itu.

Walaupun jadual masih dalam proses, pegawai jelajah menggunakan istilah ‘cadence’, yang bermaksud aliran yang tidak lagi menyusun satu kejohanan di atas yang lain.

Rory McIlroy menjangkakan ramai pemain terbaik akan berada di acara lain tersebut.

“Saya tidak mahu mengambil cuti tiga minggu di antara acara besar. Saya akan bermain sekurang-kurangnya satu daripada tiga untuk cuba mengekalkan permainan terbaik saya,” kata McIlroy. “Jadi sekali lagi, ia cuba mencipta jadual terbaik yang menjamin pemain terbaik bermain dalam acara besar. Tetapi ia juga boleh menjamin penyertaan dalam beberapa acara penuh padang juga.”

McIlroy bermain 20 kali dalam Jelajah PGA pada 2019, sebagai contoh, dan 18 kali pada 2021 (tidak termasuk Sukan Olimpik Tokyo). Dia juga memainkan acara jelajah Eropah terpilih. – AP

Rory McIlroy tidak mahu bercuti tiga minggu di antara acara besar agar dapat mengekalkan rentak permainan. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -