Pemain luah perasaan tidak puas hati dikuarantin

MELBOURNE, 18 JAN – Barisan pemain bintang tenis perlu menjalani kuarantin di hotel menjelang saingan Terbuka Australia serta mereka tidak akan menerima layanan istimewa untuk meninggalkan bilik bagi menjalani latihan.

Pihak berkuasa kesihatan Australia menolak permintaan melonggarkan peraturan pengasingan diri selepas pemain dilihat berlatih dengan memukul bola ke pintu, dinding dan mengubah kedudukan katil dalam usaha untuk menghadapi saingan Grand Slam pertama tahun ini. Terbuka Australia dijangka berlangsung pada 8 Februari, namun ia mencetuskan huru-hara menjelang saingan itu apabila terdapat kes positif COVID-19 yang membabitkan pemain dan kakitangan.

Seramai 72 pemain dilabel sebagai kontak rapat empat kes positif COVID-19 dan tidak dibenarkan menjalani latihan di luar selama 14 hari bagi mengekang virus itu.

Beberapa pemain meluahkan perasaan tidak puas hati di media sosial berhubung situasi itu. Novak Djokovic yang dibenarkan untuk menjalani latihan dilaporkan menghantar senarai permintaan kepada penganjur kejohanan, antaranya meminta pemain dipindahkan ke kawasan perumahan yang berhampiran dengan gelanggang tenis. – AFP

Pemain tenis dari Serbia, Novak Djokovic tiba di lapangan terbang sebelum dikuarantin selama dua minggu menjelang perlawanan Terbuka Australia di Adelaide. – AFP