Pemain perlukan latihan penuh sebelum EPL kembali

LONDON, 26 MAC – Pemain pertahanan Everton dan England, Michael Keane kelmarin berkata pemain akan dapat kembali ke aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) selepas menjalani latihan terlebih dahulu selama beberapa minggu.

Pandemik COVID-19 telah melihat bolasepak profesional di England digantung sehingga sekurang-kurangnya 30 April.

Kelab-kelab EPL dijangka bertemu pada 3 April untuk membincangkan apa yang akan berlaku di atas. “Semua pemain telah dihantar program latihan individu untuk dibawa ke rumah,” kata Keane.

“Ia tidak mudah kerana anda tidak mendapat peralatan biasa yang digunakan, anda hanya perlu membuat persediaan dan melakukan apa yang anda boleh.

“EPL boleh bermula kembali dalam sebulan, mungkin lebih lama.

“Jadi kami hanya perlu mengekalkan tahap asas kecergasan ini. Jika kami dapat beberapa minggu latihan yang betul sebelum permainan berikutnya bermula kembali dan pemain telah bekerja keras dalam masa yang sama kami akan baik-baik saja.”

Pemain tengah itu berkata staf pasukan Everton sedang memantau kemajuan pemain.

“Kami melakukan latihan dengan sesi yang telah kami diarahkan dan mereka memerhatikan apa yang kami lakukan dan mengukur kecergasan kami dari situ,” katanya.

Keane, bersama pemain lain serta pengurus Carlo Ancelotti dan pengerusi, Bill Kenwright, juga bercakap kepada peminat selepas membuat kempen bantuan ‘Blue Family’ dengan kelab Liverpool.

“Kami membantu dalam komuniti,ia cukup cemerlang,” kata Keane, yang bercakap di telefon kepada penyokong Everton, 78 tahun.

“Sangat bagus untuk mendengar suara yang ceria dari telefon. Dia berkata ia hari yang terbaik, dan ia membuat saya gembira.” – AFP

Aksi Keane pada perlawanan yang lalu. Keane berkata pemain akan dapat kembali ke EPL selepas menjalani latihan terlebih dahulu selama beberapa minggu. -AFP