Pemain remaja Britain, Raducanu kejutkan Bencic

NEW YORK, 9 SEPT – Pemain sensasi tenis dari Britain berusia 18 tahun, Emma Raducanu menjadi pemain pertama dari peringkat kelayakan mara ke separuh akhir Terbuka Amerika Syarikat (AS) selepas mengalahkan juara Olimpik Tokyo 2020, Belinda Bencic 6-3, 6-4.

Raducanu, pemain keempat dari peringkat kelayakan yang mara ke separuh akhir Grand Slam, menjadikan pemain kelahiran Switzerland yang juga pemain pilihan ke-11 itu sebagai mangsa terbaharunya untuk mencipta sejarah di gelanggang tenis New York.

“Ia perlawanan yang sangat sukar. Saya berasa lega dapat mara ke pusingan seterusnya,” kata Raducanu.

Raducanu pemain yang menduduki ranking ke-150 dunia, belum pernah kalah dalam mana-mana set perlawanan, beliau hilang kata-kata selepas dia menjadi pemain Britain nombor satu dan berjaya melakar sejarah di New York.

“Saya sebenarnya tidak tahu untuk menjelaskan mengenai sebarang rekod. Ia adalah kali pertama saya mendengar bahawa saya adalah pemain pertama dari kelayakan mara ke separuh akhir. Sebelum itu saya tidak tahu mengenai perkara ini.

“Saya ke sini bukan untuk mengejar rekod. Saya hanya cuba untuk bermain sebaik mungkin termasuk pada perlawanan akan datang,” katanya.

Selepas ini Raducanu akan berdepan pilihan ke-17 dari Greece, Maria Sakkari buat kali pertama, selepas lawannya itu menumpaskan pilihan keempat dari Republik Czech, Karolina Pliskova 6-4, 6-4.

Sakkari yang kali pertama mara ke separuh akhir Grand Slam di Terbuka Perancis Jun lalu, juga berjaya mengetepikan juara Terbuka AS 2019, Bianca Andreescu, pilihan keenam dari Kanada dan pilihan ke-10 yang juga wakil Czech, Petra Kvitova untuk mencatatkan aksi terbaiknya di Grand Slam.

“Ia sangat bagus untuk sukan ini. Kami mempunyai ramai pemain muda wanita yang beraksi dengan cemerlang setakat ini. Saya sentiasa mempercayai diri sendiri dan juga corak permainan saya,” katanya. – AFP

Aksi Emma Raducanu semasa menentang Belinda Bencic dalam perlawanan suku akhir Perseorangan Wanita Terbuka AS 2021 di Pusat Tenis Nasional Billie Jean King USTA kelmarin. – AFP