Pemain Wolfsburg terlepas aksi Liga Europa kerana COVID-19

WOLFSBURG, 4 OGOS – Pemain pertahanan Wolfsburg, Kevin Mbabu akan terlepas daripada beraksi dalam Liga Europa kelompok 16 terakhir menentang Shakhtar Donetsk selepas disahkan positif dijangkiti wabak koronavirus bulan lalu, menurut kenyataan kelab kelmarin.

Jurulatih Wolfsburg, Oliver Glasner berkata bahawa pertahanan kelahiran Switzerland itu ‘pasti’ tidak akan menyertai rakan sepasukannya ke ibu kota Ukraine, Kyiv untuk bermain menentang Shakhtar pada Rabu. Dia turut tidak akan mengadakan latihan bersama pasukannya, tambah ketua jurulatih itu lagi.

Wolfsburg mengeluarkan kenyataan pada 25 Julai lalu bahawa Mbabu telah diuji positif dan menjalankan pengasingan diri di rumah. Walau bagaimanapun, Mbabu tidak menunjukkan sebarang gejala.

Mbabu yang telah beraksi sebanyak 20 perlawanan bersama Wolfsburg di Bundesliga musim ini, termasuk bermain 90 minit dalam kesemua sembilan perlawanan selepas liga disambung semula pada bulan Mei di tengah-tengah penularan pandemik.

Liga Europa akan disambung semula pada Rabu selepas hampir lima bulan ditangguhkan. Perlawanan pusingan kedua kelompok 16 terakhir akan berlangsung di tempat perlawanan yang asal.

Dua perlawanan pusingan pertama yang tidak dilangsungkan sebelum kejohanan tersebut digantung – Inter Milan menentang Getefe dan Roma menentang Sevilla – akan dilangsungkan satu pusingan sahaja yang akan diadakan di Jerman.

Dari perlawanan suku akhir dan seterusnya, kesemua perlawanan akan dilangsungkan mengikut format kejohanan di Jerman. – AP

Kevin Mbabu bakal terlepas daripada beraksi dalam Liga Europa kelompok 16 selepas disahkan positif dijangkiti wabak koronavirus bulan lalu.- AP