Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Pemakaian pelitup muka yang betul cegah penularan COVID-19

Oleh Nurdiyanah R.

Rentetan laporan mengenai peningkatan kes baharu COVID-19 kalangan komuniti di negara ini, setentunya mewujudkan kewaspadaan kepada kita untuk menghindarkan diri daripada jangkitan virus dalam menjalani kehidupan seharian.

Salah satu ikhtiar untuk membendung penularan ini ialah dengan mementingkan penjagaan kesihatan seperti kerap membersihkan tangan dengan sabun, memakai pelitup muka, menggunakan pensanitasi tangan, mengamalkan penjarakan fizikal, mengaktifkan aplikasi BruHealth dan sebagainya.

Semenjak peningkatan kes baharu ini juga, orang ramai berlumba-lumba untuk mendapatkan stok barangan penjagaan kesihatan seperti pelitup muka, pensanitasi tangan, sabun dan sebagainya. Sehinggakan jualan barangan tersebut semakin meningkat dalam seminggu kebelakangan ini. Bukan hanya di gedung-gedung pasar raya namun di kedai-kedai runcit juga turut merasai penjualan laris produk perlindungan diri berkenaan.

Dalam pada itu, pelitup muka sudah diibaratkan sebagai ‘pendamping’ atau teman di mana-mana, di mana pemakaiannya sudah tidak asing lagi bagi semua lapisan masyarakat apabila melangkah keluar dari kediaman masing-masing.

Pelitup muka dan pensanitasi tangan semakin laris

Semasa tinjauan Media Permata di salah sebuah kedai runcit di Daerah Tutong, Dhamodharan selaku pengurus dan pemilik kedai berkenaan, berkongsi semasa tercetusnya berita rasmi me ngenai berlakunya penularan kembali kes di negara ini pada 7 Ogos lalu, sebanyak lebih 15 kotak pelitup muka telah terjual pada hari tersebut.

“Bermula petang hingga ke malam, rata-rata penduduk kampung yang tinggal berdekatan dengan kedai ini datang untuk membeli pelitup muka. Ada yang membeli sekotak dan malah ada yang membeli sehingga tiga kotak. Namun sesetengahnya ada yang membeli satu keping sahaja.

Pemakaian pelitup muka sudah tidak asing lagi bagi semua lapisan masyarakat di mana pun kita berada apabila melangkah keluar dari kediaman masing-masing.
Dhamodharan selaku pengurus dan pemilik salah sebuah kedai runcit di Daerah Tutong menyatakan jualan pelitup muka dan pensanitasi tangan semakin mendapat sambutan.

“Kini saya menanti stok tempahan dari para pengedar produk pelitup muka tersebut yang dijangka akan datang pada hujung minggu ini. Barangan berkenaan juga termasuk tempahan yang telah dibuat awal oleh pelanggan setia di kedai saya ini yang memerlukan stok pelitup muka bagi ahli keluarganya yang lain,” tambahnya yang juga berharap agar situasi pandemik ini akan segera dapat dibendung.

Begitu juga halnya, peniaga-peniaga dalam talian yang turut menghadapi impak yang serupa yang mana mereka dilihat semakin aktif mempromosikan produk pelitup muka dan aksesori berkaitan seperti mask extender buatan sendiri yang bergaya atau bertema dengan keistimewaan tersendiri.

Bervariasi, pilihlah dengan tepat

Terlalu banyak pilihan didapati terjual di pasaran negara kita. Namun apa yang penting ialah kita mestilah bijak dalam memilih pelitup muka yang lebih efektif untuk sama-sama menyelamatkan diri dan insan-insan di sekeliling kita dari sebarang jangkitan. Antara jenis pelitup yang lebih efektif ialah pelitup muka N95, pelitup muka pembedahan (surgical mask) dan pelitup muka fabrik.

Pelitup muka N95 memberi perlin dungan lebih tinggi daripada pelitup muka pembedahan dan pelitup muka fabrik kerana ia boleh menapis keluar zarah besar dan kecil semasa pemakai bernafas. Ia dinamakan pelitup muka N95 kerana direka untuk menghalang 95 peratus zarah atau cecair dari luar ke muka pemakai. Ia juga tidak sesuai untuk kanak-kanak dan individu yang mempunyai jambang dan ia hanya boleh digunakan sekali sahaja.

Manakala pelitup muka pembedahan juga dikenali sebagai topeng muka perubatan, direka untuk melindungi pemakai daripada semburan atau percikan yang boleh memasuki hidung dan mulut pemakai. Topeng muka ini juga boleh menapis keluar zarah besar di udara dan memastikan zarah dari pemakai tidak disebarkan. Topeng muka ini boleh digunakan sekali sahaja.

Pelitup muka fabrik pula yang kini semakin menjadi trend dihasilkan oleh para pengusaha seni jahitan dalam talian, yang mana permintaannya juga dilihat semakin meningkat. Jenis pelitup muka yang boleh dibasuh untuk dipakai semula ini direka untuk mengehadkan pencemaran dari luar daripada menembus masuk ke hidung dan mulut pemakai. Ia hanya sekadar mampu menapis bau dan partikel kasar daripada dihidu kerana dibuat tanpa penapis khas.

Pemakaian pelitup muka jenis ini sangat sesuai untuk mengenakan pelitup muka secara berganda (double face mask). Penggunaan secara berganda ini kebiasaanya dilapisi bahagian dalamnya menggunakan pelitup muka pembedahan. Lapisan tersebut dapat membantu meningkatkan lagi berlakunya risiko penularan virus.

Berhati-hati selalu!

Mengenai dengan penggunaan pelitup muka, tangan mestilah dibersihkan terlebih dahulu. Kementerian Kesihatan Negara Brunei Darussalam juga turut menekankan mengenai langkah-langkah penggunaan pelitup muka dan juga tatatertib pembuangannya dengan betul agar usaha membendung wabak ini lebih berkesan dari semasa ke semasa.

Adapun tatacara menggunakan pelitup muka seperti jenis pembedahan yang betul adalah apabila menutup mulut dan hidung dengan pelitup muka, kita mestilah memastikan lapisan dalam (berwarna putih) menghadap mulut kita dan lapisan luar (berwarna biru atau hijau) menghadap ke luar. Kemudian pasangkan tali di belakang telinga dan pastikan tidak ada ruang di antara muka dan pelitup muka.

Dalam pada itu, kita dilarang untuk menyentuh pelitup muka semasa ianya digunakan dan jangan pula menggantungnya di bawah dagu atau leher kerana ini akan mencemarkan permukaan dalam kepada persekitaran luar yang terdedah.

Manakala ketika kita hendak menanggalkan atau membuang pelitup muka pula mestilah menggunakan teknik yang betul iaitu elakkan dari menyentuh bahagian luar pelitup muka dan tanggalkan tali dari belakang telinga. Selepas ditanggalkan, lipat pelitup muka tersebut dan gulung serta diikat gulungan tersebut agar tidak ditiup angin dan buang ke dalam tong sampah. Akhir sekali, bersihkan tangan dengan air dan sabun atau pensanitasi tangan.

Oleh itu, jangan hanya tahu memakai semata-mata, tanpa mengetahui sejauh mana keberkesanannya. Pelbagai pilihan di depan mata, namun bijaklah memilih yang mana yang terbaik.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -