Monday, October 2, 2023
23 C
Brunei

  -

  Pemandangan indah hiasi perkampungan bunga Cai Mon

  Ketika Tahun Baharu Cina (TBC) semakin hampir, perkampungan bunga Cai Mon merupakan pemandangan yang indah dengan warna-warna cantik menghiasi jalan raya. Udara musim bunga segar bertiup ke setiap dusun kecil.

  Kampung bunga Cai Mon ialah panggilan untuk komuniti Vinh Thanh, Long Thoi dan Phu Son di Daerah Cho Lach, Wilayah Ben Tre. Kawasan itu menanam bunga raspberry chrysanthemum, bougainvillea, cockscomb dan pelbagai jenis bunga lain.

  Memulakan perjalanan dari Ho Chi Minh, mengambil masa lebih tiga jam untuk sampai ke kampung dengan menaiki motosikal. Berjalan di sepanjang Lebuhraya 1A, melalui wilayah Long An, bandar My Tho dan wilayah Tien Giang, tiba di Bandar Ben Tre di mana kami menyeberangi Jambatan Ham Luong di Lebuhraya 60, sebelum membelok ke kanan di Lebuhraya 57 dan mengikut asfalt untuk sampai ke kampung.

  Di sana, kami berbincang dengan pemilik beberapa taman, belajar tentang proses penanaman anak pokok, menjaga pasu bunga berwarna-warni untuk TBC setiap tahun.

  Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, disebabkan kemarau dan kemasinan, banyak jenis bunga sukar untuk berkembang. Hanya bougainvillea yang lebih tahan, jadi ramai petani telah beralih pada pakar dalam menanam tumbuhan hiasan ini.

  Kemuncak perjalanan untuk menerokai perkampungan bunga Cai Mon ialah tempat di sekitar tanur bata lama, K26, di Komune Phu Son yang sangat terkenal kerana mempunyai pemandangan bunga Cai Mon yang berwarna-warni. – ANN/VNS
  Kelihatan petani sibuk menuai bunga untuk Tahun Baharu Cina. – ANN/VNS
  Pada hujung minggu, terutamanya sebelum TBC, golongan remaja datang ke kampung bunga Cai Mon untuk mengambil gambar. – ANN/VNS
  Pemandangan dari udara kampung bunga Cai Mon. – ANN/VNS

  Pada masa lalu, bougainvillea hanya mempunyai satu warna merah. Tetapi sekarang, orang menanam banyak jenis, termasuk variasi import. Orang yang mahir boleh menanam bunga dalam lima warna berbeza dan menjualnya pada harga yang berpatutan. Bergantung pada setiap jenis, pasu kecil berharga VND100,000 hingga VND200,000 (AS$4.30 hingga AS$8.60), pasu besar berharga berjuta-juta dong Vietnam.

  Tahun ini, Nguyen Thi Muoi, 52, dan keluarganya di kebun Lan Dong, Komune Phu Son, menjual lebih daripada 1,000 pasu bougainvillea, memperoleh keuntungan lebih daripada VND150 juta (AS$6,500). Muoi berkata tanaman bunga baharu akan bermula semula sebaik sahaja pasu bunga tanaman lama diangkat dari ladang.

  Petani membeli setiap benih dengan harga kira-kira VND15,000 (AS$0.60). Selepas kira-kira lapan bulan penjagaan, mereka mula meletakkan bunga dalam pasu untuk dibentuk. Sekitar awal bulan Oktober, bougainvillea mula berputik dan kemudian tukang kebun mesti berhati-hati dalam menjaga agar bunga mekar pada waktu TBC.

  Penduduk di Komune Phu Son berkata sejak beberapa tahun kebelakangan ini, orang ramai juga mula menjual bunga di laman sesawang e-dagang dan media sosial. Petani boleh menjual lebih banyak barangan secara santai dengan cara ini. Walaupun bougainvillea boleh dijual sepanjang tahun, orang ramai ingin menjual semasa perayaan TBC untuk harga yang lebih baik.

  Huynh Thanh Tam, ketua koperasi untuk pengeluaran bougainvillea di Kebun Lan Dong, berkata walaupun terdapat pandemik COVID-19, kebanyakan produk koperasi habis dijual. Peniaga memesan beberapa bulan yang lalu, jadi petani gembira dan teruja.

  Selain bougainvillea, penduduk tempatan sibuk membungkus raspberry chrysanthemum, cockscomb dan bunga ros untuk dijual. Semua jalan dan ladang dipenuhi bunga. Apabila dilihat dari atas, kawasan besar telah bertukar berwarna-warni.

  Nguyen Thi Hong, yang 56 tahun dan tinggal di Komune Phu Son, berkata beberapa bulan lalu, penduduk tempatan takut dan cemas kerana wabak COVID-19. Dia terpaksa mengurangkan daripada 5,000 pasu raspberry chrysanthemum kepada 3,500 pasu kerana takut tidak banyak terjual.

  Pandemik COVID-19 di kawasan itu pada dasarnya telah dikawal, jadi perjalanan dan pengangkutan bunga di kawasan itu kini semakin pulih.

  Peniaga telah kembali mencari dan menempah lebih banyak pokok bunga hiasan.

  “Dalam beberapa minggu lalu, saya sangat gembira kerana ramai peniaga meminta untuk membeli bunga. Saya berharap wabak itu segera dikawal supaya orang ramai boleh menjalankan perniagaan dan mendapat TBC yang selamat dan menggembirakan”, kata Hong.

  Kemuncak perjalanan untuk menerokai perkampungan bunga Cai Mon ialah tempat di sekitar tanur bata lama, K26, di Komune Phu Son. Ia sangat terkenal kerana tempat menangkap gambar. Lokasinya agak cantik dengan susun aturnya yang menghadap ke sungai, belakangnya deretan pokok kelapa dan bahagian hadapannya adalah pokok bunga kekwa yang lurus. Kedua-dua sisi ditutup dengan bunga berwarna-warni, mewujudkan ruang romantis. Pada hujung minggu, terutamanya pada majlis TBC, orang muda sering datang ke sini untuk menangkap gambar.

  Lu Duy Tuong dari bandar Ho Chi Minh berkata dia sangat suka melawat jalan kampung yang berliku-liku dibarisi di kedua-dua belah taman bunga berwarna-warni.

  “Semasa masuk ke dalam kampung, saya dapat melihat tanur bata lama yang diwarnai dan ditutupi dengan pokok menjalar. Di sebelah tanur terdapat tapak semaian yang besar. Pemandangan itu kelihatan seperti lukisan,” kata Tuong.

  Nguyen Ngoc Truong, 32, menetap di Ben Tre, berkata dia sangat gembira melihat perkampungan bunga di tanah airnya berkembang hari demi hari dan terutamanya mempamerkan keindahannya sebelum TBC 2022.

  “Penduduk di sini sangat mesra. Apabila awda datang untuk mendaftar masuk, awda mesti meminta kebenaran pemilik taman untuk mengelak daripada menyentuh atau menjejaskan pasu bunga atau tumbuhan mereka. Kerana proses menjaga pasu bunga sangat sukar,” kata Truong. – ANN/VNS

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan