Pemandangan menakjubkan di landasan gunung Sri Lanka

COLOMBO –Sri Lanka sentiasa dianggap oleh pelancong atau pengembara sebagai sebuah negara yang mempunyai rangkaian laluan kereta api yang paling indah di dunia.

Sekiranya anda melakukan perjalanan di Sri Lanka dan tidak mengambil laluan kereta api pergunungan, yang melalui kebun teh hijau subur di Alpine Central Highlands, anda pasti akan terlepas sesuatu yang mengagumkan.

Sementara menyaksikan pemandangan yang indah dari kereta api, perjalanan itu sendiri kadang kala berombak dan goyah. Ini kerana landasan kereta api itu didirikan di kawasan pergunungan dan pusingannya sangat tajam, penumpang sering merasa sukar untuk menjaga keseimbangan mereka. Ini kerana kedua-dua kereta api dan landasan sudah berusia beberapa dekad.

Memandangkan kawasan yang sukar iaitu di kawasan pergunungan, piawaian tinggi diperlukan dalam pembinaan landasan di kawasan gunung serta piawaian-piawaian ini telah dimasukkan sepenuhnya di dalam kereta api baharu yang direka dan dihasilkan oleh pihak kerajaan China.

Pada 1 November lalu, versi baharu kereta api tersebut yang dinamakan sebagai Denuwara Menike, dibina oleh CRRC Qingdao Sifang Co.Ltd dan mula beroperasi buat kali pertama. Mengenai kereta api China tersebut, ia berkualiti tinggi di mana penumpang boleh menikmati perjalanan yang selesa dan lancar sambil menikmati keindahan kebun teh dan pemandangan gunung yang subur.

Kereta api tersebut yang boleh membawa sekitar 400 penumpang. – Xinhua

Kereta api tersebut, S14 Diesel Multiple Unit, terdiri daripada dua lokomotif kuasa, dua gerabak dilengkapi dengan alat penghawa dingin, gerabak kelas kedua, gerabak kelas ketiga dan gerabak yang dilengkapi dengan kantin. The Menara Denuwara, berjalan antara Colombo dan Badulla, di tengah bukit, memerlukan sekitar lapan jam dan 43 minit untuk sampai ke destinasinya.

Kereta api tersebut yang boleh membawa sekitar 400 penumpang termasuk 88 penumpang di gerabak berhawa dingin, 96 dalam kelas kedua, 216 dalam kelas ketiga, kata Jabatan Kereta Api kepada media. Kelas pertama berhawa dingin dan dilengkapi dengan TV. Keadaan di kelas kedua dan ketiga pula adalah jauh lebih baik berbanding kereta api yang lama.

Memasuki kawasan pergunungan, kereta api melangkah ke kawasan lembah hutan, pembetung dan taman-taman teh. Teruja dengan keindahan luar, ada sesetengah penumpang akan berdiri di tepi pintu kereta api, mengambil gambar diri sendiri dan antara satu dengan yang lain dengan gembira malah dengan pose yang berani.

Su Xiaofeng, seorang pereka di CRRC Qingdao Sifang Co Ltd, mengatakan bahawa terdapat satu skrin di setiap gerabak kereta api yang menunjukkan maklumat berguna tentang perjalanan dan kemudahan yang diberikan. Sri Lanka amat berminat dengan kereta api gunung yang baharu dilancarkan. Ramai penumpang yang menaiki perkhidmatan itu menunjukkan rasa puas hati tatkala melihat wartawan Xinhua.

“Terima kasih kepada China kerana membuat kereta api ini untuk Sri Lanka malah ia merupakan sebuah kereta api yang selesa,” kata salah seorang penumpang dengan memberikan senyuman lebar di wajah mereka. – Xinhua