Pemantauan pastikan garis pandu dipatuhi

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JUN – Bagi memastikan pusat-pusat kecergasan, gim, fasiliti sukan tertutup, sukan luar dan padang golf mematuhi garis pandu yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan dan Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), satu siri lawatan pemantauan telah diadakan di beberapa kawasan di ibu negara, hari ini.

Pemantauan dijalankan oleh rombongan pegawai dari KKBS dan Kementerian Kesihatan, susulan pelaksanaan de-escalation tahap kedua yang membenarkan premis-premis kecergasan dan fasiliti sukan beroperasi pada kapasiti 60 peratus.

Tinjauan dijalankan di premis-premis kecergasan seperti Fitness Zone di Kiulap dan 247 Fitness di Kampung Lambak Kiri, padang golf PMGC, fasiliti tertutup seperti Bangunan Pengakap dan beberapa lagi.

Dalam tinjauan itu, rombongan mengingatkan pemilik dan kakitangan untuk terus mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan dalam usaha mengawal penularan wabak COVID-19 di negara ini meskipun tiada sebarang kes dicatatkan lebih 40 hari.

Premis dan fasiliti sukan berkenaan juga diingatkan mengenai kesalahan di bawah Akta Penyakit Berjangkit 204 yang mana gagal mematuhi arahan dan jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak lebih $10,000 dan penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Sehubungan itu, pengguna dan orang ramai juga diseru memainkan peranan dan memberikan kerjasama kepada premis dan fasiliti tersebut dengan mematuhi garis panduan yang dikuatkuasakan bagi menjaga keselamatan dan kesejahteraan semua pihak.

Kerja-kerja membersihkan peralatan gim amat ditekankan.
Pegawai dari KKBS membuat pemeriksaan bersama Pengurus Besar Fitness Zone Kiulap, Mike Abacan.