Friday, September 30, 2022
23.3 C
Brunei

Pembabitan belia warnai industri perfileman tempatan

-

Oleh Nurdiyanah R.
Gambar serahan Dayang Hani dan Awangku Nabil

Tidak dapat dinafikan, tanah air kita sudah semakin diwarnai dengan pembabitan anak-anak tempatan dalam seni perfileman mahupun drama.

Pelbagai genre filem atau drama tempatan diterbitkan seiring dengan usaha bagi sama-sama memperkasakan industri kreatif berkaitan seni tersebut.

Dalam usaha untuk mencungkil bakat muda terutamanya dalam bidang pengarahan, pengurusan, pemasaran, penyuntingan dan lakonan termasuklah penulisan skrip terbaik, Kolej Pengajian Siswazah Antarabangsa (IGS) turut menanai matlamat berterusan untuk melahirkan pelajar-pelajar yang berkemahiran dan berpengetahuan dalam bidang-bidang tersebut.

Berkesempatan ditemui penulis, dua kumpulan pelajar Kolej IGS yang kini masih meneruskan pengajian dalam jurusan Bachelor of Communication in Digital Media dan Diploma in Advertising, Multimedia and Broadcasting, baru-baru ini, telah berjaya menghasilkan filem pendek mereka.

Penggambaran filem pendek berkenaan merupakan salah satu latihan untuk memenuhi kredit kursus dalam pengajian mereka. Di samping itu, penggambaran filem pendek berkenaan juga menjadi platform untuk para pelajar mula mengenali dunia perfileman sebenar dengan mempelajari teknik-teknik pengurusan sebuah produksi dan juga bagaimana cara untuk memasarkan karya mereka di mata masyarakat.

Filem pendek seram berjudul Balum Tidur yang dihasilkan oleh 12 orang pelajar Bachelor of Communication in Digital Media berkisar mengenai gangguan yang dialami oleh dua orang bersaudara yang sering tidur larut malam.

Suasana di sebalik tabir semasa sesi penggambaran yang dijalankan oleh para pelajar Diploma in Advertising, Multimedia and Broadcasting.

Di sebalik Balum Tidur
Filem pendek seram berjudul Balum Tidur yang dihasilkan oleh 12 orang pelajar Bachelor of Communication in Digital Media yang kini dalam pengajian Tahun 2, berkisar mengenai gangguan yang dialami oleh dua orang bersaudara yang sering tidur larut malam.

Ketika ditanya mengenai proses awal pembikinan filem pendek tesebut, Dayang Hani Nazurah binti Haji Sha’ari selaku penerbit mengongsikan, proses dimulakan dengan mengadakan uji bakat bagi mencari pelakon yang dibukakan kepada orang ramai melalui iklan-iklan di media sosial.

Dayang Hani Nazurah juga mengatakan, meskipun mereka hanya memiliki masa empat hari untuk menyelesaikan penggambaran, namun dengan komitmen yang diberikan ahli kumpulan untuk sama-sama menanai tanggungjawab tugasan dengan sebaik-baiknya, akhirnya dapat diselesaikan oleh mereka dengan jayanya.

“Kami terpaksa pulang lewat kerana kebanyakan sesi penggambaran dilakukan pada waktu malam untuk mendapatkan aura yang diinginkan,” tambahnya.

Berkongsi lanjut, penulis skrip dan sound check dalam pembikinan filem pendek berkenaan, Dayang Umi Bazla binti Kasim, menyatakan sememangnya penulisan skrip berkonsepkan seram itu merupakan pengalaman pertama yang berjaya dihasilkan selama ini yang lebih terinspirasi dari perkongsian detik-detik pengalaman seseorang yang pernah mengalami gangguan mistik lebih-lebih ketika belum mampu melelapkan mata di tengah malam seperti terdengar suara-suara halus mahu pun melihat kelibat yang menyeramkan.

Jelasnya, tugasan pembikinan filem pendek berkenaan sememangnya meru- pakan kursus lanjutan dari siri yang pertama di mana mereka, seramai 12 orang, dikehendaki untuk menghasilkan penulisan skrip setiap seorang dengan pelbagai genre dan tiga skrip terbaik dipilih oleh pensyarah kursus. Kemudian satu dari tiga skrip berkenaan akan dipilih secara sebulat suara oleh ahli kumpulan untuk menjadikannya sebuah filem pendek.

“Secara umumnya pengajaran yang dapat diambil dalam filem pendek berkenaan ialah kita mestilah sentiasa mendapatkan tidur yang mencukupi dan berkualiti untuk meningkatkan produktiviti, kestabilan emosi dan kecergasan tubuh badan.

“Lebih-lebih lagi, adalah menjadi amalan sebagai masyarakat yang beragama Islam untuk sentiasa mengamalkan bacaan doa-doa sebelum tidur bagi memohon perlindungan Allah SWT dari sebarang gangguan yang tidak diingini. Di samping itu, setiap kata perlulah dijaga sebaiknya di mana pun kita berada antaranya jangan ‘terlalu cabul’ ketika berkata-kata,” hurainya lagi.

Manakala Dayang Siti Nur Adlina binti Tunggal memegang jawatan sebagai penolong pengarah dalam pembikinan filem pendek itu, turut mengungkapkan dengan terhasilnya karya mereka itu mampu memberi inspirasi kepada golongan muda yang lain untuk untuk membuka minda mereka dan terilham untuk menerokai seni perfileman pada masa akan datang.

Pelajar-pelajar yang turut menjayakan filem pendek itu juga terdiri daripada Hanif, Faiz, Dane, Fariz, Hannan, Hamizah, Azrin, Fatin dan Azila.

Sebuah kisah penghidap amnesia
Sementara itu, salah seorang pelajar tahun akhir yang mengambil jurusan Diploma in Advertising, Multimedia and Broadcasting, Awangku Nabil Farhan bin Pengiran Haji Yunus bersama ahli-ahli yang lain iaitu Taufiq, Amy, Naddy, Nasir, Dayah, Ema, Billi dan Nukman turut berjaya mengetengahkan sebuah filem pendek bertajuk Amnesia.

Beliau sebagai gaffer atau chief lighting technician dalam pembikinan filem pendek berkenaan menjelaskan kepada penulis bahawa Amnesia adalah sebuah cerita mengenai seorang pesakit bernama Shahrol yang mengidap penyakit amnesia dan sering dihantui oleh gangguan mistik akibat perbuatan tragis yang telah dilakukannya pada masa silam.

“Dengan berbekalkan asas-asas pengetahuan yang dipelajari dari tunjuk ajar pensyarah dalam kelas selama ini, kini kami dapat merasai sendiri detik-detik pengalaman sebenar menghasilkan filem pendek ini untuk dikongsikan kepada orang ramai.

“Apa yang pasti dalam pembikinan filem pendek ini, ia banyak mengajar kami nilai sebuah kerjasama dan kesungguhan dalam mencurahkan idea dan kreativiti, di samping jiwa kesabaran yang tinggi demi sama-sama menggapai hasil yang terbaik,” luahnya dengan penuh kesyukuran semasa mengakhiri sesi temu bual bersama penulis di Kolej IGS, baru-baru ini.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -