Saturday, February 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Pembangun PUBG menang saman terhadap NetEase

  SEOUL, 1 DIS – Pembangun permainan video Korea Selatan, Krafton telah memenangi tuntutan hak cipta terhadap pembuat permainan China, NetEase untuk menamatkan pertempuran undang-undang selama lima tahun ketika mahkamah Amerika Syarikat (AS) berpihak kepada Krafton.

  Menurut keputusan Mahkamah Tinggi Negeri California untuk Daerah San Mateo, mahkamah mengatakan bahawa permainan mudah alih NetEase “Knives Out,” “Rules of Survival” dan “Survivor Royale” adalah serupa dengan PlayerUnknown’s “Battlegrounds” juga dikenali sebagai PUBG.

  “Permainan NetEase adalah serupa dengan PUBG termasuk dalam permainan seperti pemain yang bermula dengan payung terjun dari pesawat, rupa dan rasa keseluruhan, dan penggunaan bangunan yang meluas sepanjang permainan,” kata mahkamah.

  “Oleh kerana persamaan mereka, permainan NetEase menyebabkan kekeliruan di pasaran dengan beberapa pemain di Jepun menyangka bahawa Knives Out ialah versi mudah alih PUBG.”

  Mahkamah menambah bahawa kerana NetEase memperoleh kelebihan penggerak pertama berbanding pengguna mudah alih berdasarkan permainan yang disalin daripada PUBG, adalah sukar bagi Krafton untuk mendapatkan pemain dengan versi mudah alih PUBG.

  Krafton pertama kali memfailkan tuntutan mahkamah terhadap NetEase pada Mei 2018, mendakwa bahawa pembuat permainan China itu melanggar harta inteleknya. Kedua-dua pembangun permainan mencapai penyelesaian kerana mereka bersetuju dengan kontrak sulit pada Mac 2019.

  Setahun kemudian, Krafton meminta satu lagi keputusan mahkamah kerana ia menegaskan bahawa NetEase melanggar syarat perjanjian mereka. Perbicaraan kedua telah bermula 1 Mei tahun ini di Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Utara California.

  Mahkamah membuat kesimpulan bahawa Krafton telah menang dalam membuktikan bahawa NetEase melanggar syarat kontrak mereka, dengan menyatakan bahawa NetEase gagal melakukan perubahan yang diperlukan dan terus menggunakan elemen yang terjejas dalam iklan dan promosi.

  Menurut pegawai Krafton pada kelmarin, syarikat permainan Korea dan China baru-baru ini bersetuju untuk tidak meneruskan tuntutan mahkamah lain dan menerima kenyataan keputusan akhir yang dipinda oleh mahkamah. – ANN/The Korea Herald

  Tangkapan skrin dalam permainan daripada PlayerUnknown’s Battlegrounds. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...