Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Pembangunan kereta api musnahkan hutan Mexico

  MEXICO – Miguel Angel Diaz berjalan perlahan-lahan agar jejaknya di atas daun-daun kering tidak menghalang apa yang dia cuba cari di hutan tebal. Kemudian dia sampai di kawasan tanah lembap, terdapat papan tanda amaran bertulis ‘Berhati-hati dengan buaya.’

  Diaz, seorang pemandu pelancong, memancarkan penunjuk laser pada burung belatuk dan toucan, kemudian mengalihkan perhatian kepada ekor biru jay Yucatecan. Dia belajar bertahun-tahun yang lalu untuk mengenali bunyi-bunyi di hutan Calakmul di selatan Yucatan Mexico.

  Walaupun musim sibuk, baru-baru ini Diaz menghadapi kesukaran mencari pelancong untuk dibimbing. Tahun lepas, hanya lebih 50,000 pelawat datang ke Calakmul, rumah kepada bandar Maya purba yang kini menjadi tapak warisan dunia UNESCO.

  Diaz tahu ramai lagi orang akan datang tidak lama lagi.

  “Akan ada lebih banyak pekerjaan untuk kami sebagai juru pandu,” kata Diaz, yang berteduh di pokok yang penuh dengan pokok akar. “Tetapi ia akan menjadi tamparan hebat kepada alam semula jadi.”

  Lebah terbang berhampiran kawasan yang akan menjadi bahagian Kereta Api Maya berhampiran Rizab Biosfera Calakmul di Semenanjung Yucatan Mexico. – AP
  Omar Hernandez berjalan bersama anak perempuannya di atas tanah yang dijualnya untuk pembinaan bahagian Kereta Api Maya, berhampiran Rizab Biosfera Calakmul di Semenanjung Yucatan Mexico. – AP
  Pokok telah ditebang untuk pembinaan bahagian Kereta Api Maya berhampiran Rizab Biosfera Calakmul di Yucatan. – AP
  Monyet labah-labah duduk di atas pokok di Rizab Biosfera Calakmul di Semenanjung Yucatan Mexico. – AP
  Kelawar keluar dari Volcan de los Murcielagos, sebuah gua yang menempatkan tiga juta kelawar, di rizab Balam-Ku, di Semenanjung Yucatan Mexico. – AP

  Kira-kira 20 kilometer dari kawasan air yang berbuaya, jentolak sedang menebang hutan untuk Kereta Api Maya, projek bernilai A$20 bilion yang dilaksanakan oleh Presiden Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador. Laluan selebar 40 meter membuka laluan untuk kereta api, dan kayu balak disusun di sepanjang jalan sempit ke tapak arkeologi yang tersembunyi. Pada masa ini, daripada puncak piramid yang sepi, bunyi ngauman monyet howler merentasi lautan hijau.

  Kereta Api Maya bertujuan untuk memacu pembangunan ekonomi ke beberapa kawasan termiskin di negara ini, sebahagiannya dengan membawa sehingga tiga juta pelancong setiap tahun.

  Fonatur, agensi pelancongan negara, berkata kereta api itu akan menangani kekurangan infrastruktur pengangkutan di tenggara negara yang bermakna “tidak semua destinasi pelancongan kami telah dibangunkan sepenuhnya.” Terdapat 20 stesen di sepanjang laluan, di mana hotel dan pasar komersial dirancang. Ia juga akan menjadi laluan kargo untuk bahan api dan produk ladang.

  Laluan kereta api sepanjang 1,500 kilometer itu akan melalui ekosistem unik, termasuk pembentukan batu kapur yang dipenuhi air tawar yang dikenali sebagai cenote di sepanjang Sungai Maya. Ini menimbulkan kritikan dan tindakan undang-undang tahun lepas yang mendapat perhatian antarabangsa dan menghentikan sementara kerja-kerja.

  Kini tumpuan telah beralih kepada bahagian ini yang merentasi hutan Calakmul yang tidak dikacau, yang merupakan sebahagian dari hutan Maya yang lebih besar, hutan tropika terbesar di Amerika selepas Amazon.

  “Saya tidak menentang projek pembinaan kereta api, tetapi untuk projek mega jenis ini, perancangan biasanya mengambil masa lebih daripada 10 tahun,” kata ahli primat British, Kathy Slater, yang telah bekerja di Calakmul selama sedekad dengan organisasi Operation Wallacea. “Tetapi tanpa adanya perancangan, masalah akan timbul dan mereka tidak memikirkan kesannya.”

  Presiden mahu kereta api itu beroperasi pada penghujung tahun ini, apabila penggalnya berakhir, menetapkannya sebagai “keselamatan negara” untuk mempercepatkan projek dijalankan tanpa ada halangan dari isu keperluan alam sekitar dan pendapat awam. Tentera telah diletakkan untuk mengawal bahagian tertentu, termasuk yang melintasi Calakmul.

  Majlis Orang Asli serantau memfailkan aduan kerana kekurangan perundingan yang sewajarnya dan hakim bersetuju, mengeluarkan perintah berhenti kerja yang digunakan untuk bandar terdekat, Xpujil.

  “Mereka hanya bercakap tentang faedah projek mega, bukan tentang kesan atau kerosakan,” kata Jesus Leon Zapata, ahli Majlis Orang Asli Xpujil. Pejabat hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu memberi amaran pada Disember bahawa projek ‘keselamatan negara’ itu mengancam hak orang asli.

  The Associated Press memerhatikan kerja-kerja sedang dijalankan di Xpujil semasa perjalanan pada bulan Januari. Presiden telah berkata beberapa kali projek tersebut dijalankan secara sah untuk diteruskan.

  “Mereka tidak mematuhi perintah mahkamah,” kata Gustavo Alanis, pengarah eksekutif Pusat Undang-undang Alam Sekitar Mexico. “Ia satu perkara yang serius.”

  Laluan kereta api itu juga melintasi hartanah Norma Rosado di mana dia berkata kerajaan hanya membayarnya dengan nilai A$5,800. Pegawai juga telah berjanji untuk menambah baik jalan raya dan, yang paling penting baginya, untuk membaiki saluran air, yang hanya menghantar air beberapa jam dua hari seminggu, meninggalkan Rosado dan suaminya untuk mengumpul seberapa banyak yang mereka boleh dalam pelbagai tangki. di teras.

  Kawasan itu sentiasa dilupakan, kata Omar Hernandez, suami Norma, “dan dari sudut itu apa sahaja yang mereka berikan kepada kami adalah penting. Tetapi faedah ini hanya berskala kecil kerana kami hanya petani, kami tidak boleh membina hotel. Itu akan dibina oleh pelabur.”

  Hernandez berharap dapat menjual madu organik yang dihasilkannya kepada pelancong. Dia terpaksa memindahkan sarangnya walaupun, bimbang jentera berat akan menakutkan lebah. Hernandez, seorang lelaki berbadan besar, kelihatan kecil semasa dia berjalan melalui laluan kosong baharu yang melintasi tanah mereka.

  Slater, ahli primatologi di University Liverpool, berkata bahawa selama bertahun-tahun pegawai alam sekitar dan badan sukarelawan telah cuba meyakinkan orang ramai untuk berhenti menternak haiwan ternakan dan sebaliknya beralih kepada penternakan lebah untuk memelihara hutan.

  Bagi ahli biologi Rodrigo Medellin, di universiti terbesar Mexico, UNAM, kereta api tidak sepatutnya merebak ke sana. “Ia akan merosakkan tempat terpenting negara untuk biodiversiti,” katanya.

  Wilayah Calakmul merupakan rumah kepada salah satu populasi harimau dahan yang paling penting di Mesoamerica, lebih daripada 350 spesies burung dan ratusan mamalia, serta spesies terancam lain – tapir, harimau puma dan ayam belanda.

  “Saya telah melihat dengan mata kepala saya sendiri sekumpulan monyet dan labah-labah datang melalui kanopi dan apabila tiba di laluan yang dilapangkan untuk projek kereta api itu, binatang tersebut tidak ada jalan untuk mereka menyeberang,” katanya.

  Fonatur mencadangkan 126 lintasan hidupan liar di sepanjang bahagian ini, tetapi hanya enam yang akan dibina, yang diperlukan oleh mamalia besar, kata Medellin yang juga dikenali ramai sebagai Batman Mexico kerana kepakarannya dalam kelawar.

  Apabila seseorang menghampiri Volcan de los Murcielagos, sebuah gua yang menempatkan tiga juta ekor kelawar, bau dari dalam gua tersebut semakin menyengat.

  Buzz pertama lembut, seperti sarang tebuan. Dari mulut gua, sedalam 50 meter, beribu-ribu kelawar muncul terbang keluar gua hingga mencapai langit dan menutupinya bagai selimut hitam.

  Semua pertanian di selatan Yucatan mendapat manfaat daripada mereka kerana kelawar memakan 30 tan serangga setiap malam, mengawal perosak di ladang jagung, cili dan kacang. Namun satu versi pelan laluan kereta api akan dibina yang melintas dari 700 meter dari gua kelawar. Tiada siapa yang pasti tentang rancangan semasa kerana terdapat banyak versi. Pengurus komunikasi Fonatur, Fernando Vazquez berkata agensi itu tidak mahu mengulas mengenai projek Kereta Api Maya pada masa ini.

  Dalam lebih daripada 2,100 muka surat laporan kesan alam sekitar untuk satu bahagian dari projek kereta api ini, gua tersebut tidak disebutkan. Ia mengatakan pembinaan itu akan mempunyai kesan ‘buruk yang teruk’ ke atas spesies yang dilindungi dan akan menyebabkan gangguan terhadapat habibat, sebaliknya laporan tersebut hanya menyimpulkan projek itu sebagai sebuah projek yang ‘berdaya maju’ dari segi alam sekitar kerana kesan ini boleh dikurangkan.

  Rancangannya adalah untuk menghidupkan semula hutan dengan keluasan 74 hektar, kira-kira sepuluh peratus daripada 730 hektar yang akan ditebang. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...