Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Pembantu tadbir sekolah guna jawatan untuk terima suapan

  TAWAU, 20 JUN – Seorang pembantu tadbir wanita di sebuah sekolah menengah di sini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen hari ini, atas dua pertuduhan menggunakan jawatan bagi mendapatkan suapan berkaitan kerja-kerja di sekolah bernilai RM39,900, empat tahun lepas.

  Hasniah A M Nawir, 50, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya. Wanita itu didakwa menggunakan jawatannya bagi mendapatkan suapan untuk suaminya Saharuddin Kasim melibatkan kerja pemasangan sinki, perpaipan dan lain-lain di sekolah itu bernilai RM19,980 dengan memilih Syarikat MRD Enterprise menjalankan kerja-kerja tersebut.

  Hasniah juga dituduh menggunakan jawatan mendapatkan suapan untuk diri sendiri dengan mempelawa Syarikat Mega Corporation bagi perkhidmatan penyewaan mesin fotokopi serta mesin copyprinter untuk sekolah sama di dalam sistem ePerolehan bernilai RM19,920, namun kerja-kerja berkenaan dilakukan sendiri.

  Tertuduh didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di Sekolah Menengah Kebangsaan Abaka di sini, masing-masing pada Ogos dan September 2020.

  Kedua-dua pertuduhan mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24 (1) akta sama, membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun serta denda lima kali ganda suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...