Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Pembelot Korea Utara ke Selatan meningkat tiga kali ganda

  SEOUL, 18 JAN – Jumlah pembelot Korea Utara yang berjaya melarikan diri ke Selatan meningkat tiga kali ganda tahun lalu kepada 196 selepas mencatat jumlah yang rendah disebabkan pandemik, kata Seoul hari ini, dengan lebih ramai diplomat dan pelajar elit berusaha untuk melarikan diri.

  Puluhan ribu rakyat Korea Utara telah melarikan diri ke Korea Selatan sejak semenanjung itu dipisahkan oleh peperangan pada 1950an, dengan kebanyakan melalui perjalanan darat ke negara jiran, China terlebih dahulu, kemudian memasuki negara ketiga seperti Thailand sebelum akhirnya tiba di Selatan.

  Jumlah pelarian yang berjaya melarikan diri menurun dengan ketara dari 2020 selepas Utara menutup sempadannya dengan arahan tembak apabila dilihat di sepanjang sempadan darat dengan China untuk mencegah penyebaran COVID.

  Pada 2021, hanya 63 orang yang berjaya melarikan diri ke Selatan, menyaksikan penurunan lebih 90 peratus berbanding 2019, di mana 1,047 pembelot tiba. Hanya 67 orang yang tiba pada tahun 2022.

  Tahun lepas, 196 pembelot berjaya ke Korea Selatan, kata Kementerian Penyatuan negara itu dalam satu kenyataan, angka yang masih jauh di bawah purata prapandemik.

  Wanita menyumbang lebih daripada 80 peratus orang yang melarikan diri daripada rejim bersenjata nuklear pada tahun lalu dan kebanyakan pembelot mengembara melalui negara ketiga, kata kementerian itu.

  Terdapat juga trend peningkatan dalam pembelotan elit Korea Utara seperti diplomat dan pelajar yang belajar di luar negara, menurut kementerian itu.

  “Kami telah mengesahkan pembelotan tahun lepas dengan golongan elit adalah yang tertinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” katanya. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...