Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Pemberian kuasa pentadbiran masih dibincang

  KOTA KINABALU, 15 MEI – Pemberian kuasa pentadbiran untuk sektor pendidikan dan kesihatan di Sabah serta Sarawak terutama pengambilan petugas merupakan antara perkara penting sedang dibincang kerajaan Persekutuan melalui Sekretariat Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

  Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata Sabah dan Sarawak menghadapi cabaran dalam sektor pendidikan dan kesihatan kerana perancangan melibatkan sektor itu dilaksanakan di Putrajaya termasuk isu penting seperti pengambilan petugas seperti guru dan petugas kesihatan.

  Beliau berkata, apabila tawaran dibuka, kebanyakan kekosongan itu diisi calon yang tidak mahu bertugas di Sabah atau Sarawak kerana memikirkan kawasan pedalaman, yang akhirnya jawatan itu diisi tetapi tiada pegawai untuk berkhidmat di negeri tersebut.

  “Dalam konteks kuasa pentadbiran dalam pendidikan dan kesihatan (diberikan) kepada Sabah dan Sarawak khususnya pengambilan pekerja, kita dapat tentukan jawatan kosong diisi dan (calon) dapat bertugas di Sabah dan Sarawak.

  “Pada masa ini sedang kita menunggu kaedah dan terma yang akan dibentangkan kerajaan Sabah dan Sarawak untuk kita bincangkan bersama di peringkat Persekutuan,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Apresiasi LKM di sini hari ini.

  Sementara itu, Fadillah berkata, melalui Sekretariat MA63 juga kerajaan Persekutuan secara konsepnya bersetuju untuk kerajaan Sabah dan Sarawak mengambil semula tanah, yang diambil kerajaan Persekutuan untuk pembangunan, sekiranya tanah itu tidak dimajukan atau terbiar setelah lima tahun. Beliau berkata, pada masa ini perkara tersebut sedang menunggu perbincangan dalam mesyuarat teknikal, yang sebelum ini ditangguhkan kerana Kementerian Kewangan belum dapat memuktamadkan beberapa perkara berkaitan. – Bernama

  Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi selepas majlis Aspesiasi Lembaga Koko Malaysia 2023. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -