Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

Pembersihan trauma, satu profesi mulia

SINGAPURA – Pembersihan trauma, juga dikenali sebagai pembersihan forensik, melibatkan menghilangkan sisa yang dihasilkan oleh badan yang reput, membersihkan ruang dan melupuskan barangan peribadi dan perabot yang telah tercemar.

Semasa proses pereputan, yang berlaku dalam tempoh 24 jam selepas kematian, cecair seperti darah dan air kencing mengalir keluar dari badan, meresap ke dalam tilam atau mengalir ke lantai.

Rahman teringat di mana dia terpaksa membersihkan lantai parket yang tercemar di unit kondominium selepas seorang lelaki pertengahan umur yang tinggal bersendirian meninggal dunia tanpa diketahui oleh sesiapa selama tiga bulan. Ini berlaku semasa wabak COVID pada tahun 2020.

Rahman tidak tahu siapa yang menemui mayat itu, tetapi berkata bos lelaki itu menghubunginya untuk membuat pembersihan tersebut.

Beg sampah, pengikat kabel, pita pelekat dan isopropyl alcohol adalah antara beberapa barang yang boleh didapati dalam kit Rahman. Kebanyakan barang yang digunakannya untuk pembersihan trauma dibeli sendiri. Dia juga membawa sejadah untuk menunaikan solat fardu di tempat awam, seperti di dek kosong atau tempat letak kereta bertingkat, semasa hari kerja yang lebih sibuk.

Beg sampah, pengikat kabel, pita pelekat dan isopropyl alcohol adalah antara beberapa barang yang boleh didapati dalam kit Rahman. – ANN/The Strait Times
Rahman juga membawa botol air besar pada setiap bekerja kerana beliau berkata adalah perkara biasa untuk mengalami dehidrasi akibat berpeluh semasa memakai sut PPE penuh. – ANN/The Strait Times

Qasrina Rahman, dilihat membersihkan sebahagian rangka katil dari bilik seorang warga emas. – ANN/The Strait Times

Rahman berkata individu, terutama warga emas, yang hidup bersendirian dan meninggal dunia tanpa diketahui sesiapa mewakili 80 peratus daripada kes yang ditanganinya. Hampir semua, mayat hanya ditemui apabila ia bau busuk dan terhidu oleh rumah-rumah jiran, tambahnya.

“Sungguh menyedihkan melihat keadaan mayat… dan tiada siapa yang menyedari mereka sudah meniggal dunia. Jumlahnya hanya akan meningkat dengan populasi yang semakin tua,” kata Rahman, yang telah menjadi pembersih trauma sejak 2015.

Dia tahu hanya satu syarikat lain di Singapura yang melakukan pembersihan trauma kerana ia adalah jenis kerja yang sangat khusus dan dia berpendapat tidak ramai orang boleh menanganinya.

Rahman, yang belajar sendiri, terlibat dalam kerja ini secara kebetulan. Dia memiliki sebuah syarikat bernama DDQ Services yang menyediakan perkhidmatan pembersihan dan pembasmian kuman di ruang kediaman dan pejabat.

Tiga tahun dalam perniagaan itu, dia dihubungi oleh saudara kepada seorang wanita tua yang meninggal dunia selepas terjatuh.

Dia tinggal bersendirian dan mayatnya ditemui hanya sebulan kemudian. Apabila sampai di lokasi, dia teringat rasa terkejutnya apabila melihat pita kordon polis dan darah di lantai.

“Ia adalah kali pertama saya mengalami bau mayat dan melihat darah itu menyebabkan trauma. Saya menyiram peluntur di kawasan itu, memberitahu saudara mara dan polis supaya meninggalkannya di situ selama 24 jam, dan kemudian pulang ke rumah dan melayari Google untuk mencari cara membersihkan mayat,” katanya.

Sejak itu, bapa kepada enam orang anak itu telah memperbaiki kaedah pembersihannya. Rahman kini mengetuai pasukan empat pembersih trauma, termasuk anak sulungnya, 18, yang bekerja sepenuh masa di syarikatnya disertai oleh pekerja sambilan Lynn Said.

Mereka mula bekerja selepas penyiasatan polis selesai dan mayat dibawa pergi oleh pengurus mayat. Rahman teringat bahawa ketika mula-mula bekerja sebagai pembersih trauma, dia memakai baju hujan pakai buang sebagai ganti sut pelindung.

“Kami tidak tahu tentang peralatan pelindung diri (PPE) pada masa itu, cuma kami perlu menutup diri dengan sesuatu,” kata Rahman

Pemulihan rumah si mati dilakukan sebelum setiap sesi pembersihan untuk menilai logistik dan peralatan yang diperlukan supaya Rahman dapat memberi taklimat kepada pekerja sepasukannya tentang rancangan pembersihan, serta memaklumkan pelanggannya tentang perkara yang perlu dilakukan sebelum hasil pasukan.

Apabila pelanggan memberi mereka lampu hijau, pasukan memulakan tugas mereka membersihkan.

Alat dan teknik yang Rahman gunakan untuk pembersihan trauma dipelajari melalui percubaan dan kesilapan. Sarung tangan yang mereka pakai ditutup rapat dengan pita pelekat supaya mengelak daripada bersentuhan langsung dengan agen pembersih dan cecair badan.

Pengikis cat logam yang dilekatkan pada hujung batang penyapu adalah salah satu daripada banyak alatan yang telah diubahsuai oleh Rahman dan pasukannya untuk mengikis sisa yang ditinggalkan oleh cecair badan di lantai.

Tisu tandas adalah satu lagi peralatan asas dalam inovasi yang digunakannya untuk mengemop cecair semasa proses pembersihan dan kemudian membuangnya untuk mengelakkan pencemaran.

Rahman membalut sebahagian rangka katil, yang dicemari cecair badan, dengan pembalut sebelum membuangnya ke tempat sampah.

Menurutnya, ia dilakukan supaya sesiapa sahaja yang melupuskan barang itu tidak akan bersentuhan langsung dengan rangka katil dan mengurangkan risiko menghadapi bahan biohazard.

Anak perempuan sulung Rahman, Qasrina Rahman, dilihat membersihkan sebahagian rangka katil dari bilik seorang warga emas.

Rahman pada mulanya menolak tawaran anak perempuannya untuk membantunya membuat pekerjaan tersebut tetapi akhirnya mengalah selepas pada suatu hari seorang pekerja menghubunginya telah jatuh sakit.

Menggelarnya sebagai pekerja paling berani, Rahman berkata bahawa kekuatan mental anaknya tiada tandingan di kalangan pasukannya, termasuk dirinya sendiri.

Pekerjaan itu juga memberi kesan secara fizikal. Kesan topeng muka penuh kelihatan pada wajah Rahman selepas memakai selama dua jam untuk sesi pembersihan di Jalan Bukit Merah.

Pembersih trauma memakai topeng sedemikian untuk melindungi diri mereka daripada menyedut asap daripada agen pembersih serta bau yang terhasil semasa proses pereputan.

Rahman juga membawa botol air besar pada setiap kerja kerana beliau berkata adalah perkara biasa untuk mengalami dehidrasi akibat berpeluh semasa memakai sut PPE penuh.

Pasukan pembersihan trauma itu pernah membawa beg sampah yang mengandungi bahan buangan menuruni tangga di sebuah pangsapuri di Novena ketika mereka menuju ke tempat sampah.

Pangsapuri yang mereka bersihkan berada di tingkat empat dan paling atas.

“Dalam beberapa kes yang paling teruk, tiada lif. Perlu melakukan sedikit senaman, berjalan naik dan turun tangga lebih 20 kali untuk membuang semua beg.”

“Saya melihat sisi masyarakat yang tidak ramai dapat lihat,” kata Rahman, yang mendapat pekerjaan seperti itu dari mulut ke mulut dan mengenakan bayaran antara $2,000 dan $4,000 untuk setiap tugasan, bergantung kepada kerumitannya.

Selain membersihkan rumah si mati, beliau juga menasihati keluarga tentang barang-barang itu untuk disimpan dan digunakan semula.

“Kami perlu memahami keadaan mereka, ia biasanya masa yang tenang bagi mereka.

“Awda hanya mahu meringankan beban seseorang yang sedang kesedihan.”

“Pekerjaan ini mengingatkan saya bahawa kematian tidak boleh dielakkan. Jadi semua yang awda ada sekarang, perlu menghargainya.” – ANN/The Strait Times

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -