Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Pembersihan tumpahan minyak di Singapura ambil masa 3 bulan

  SINGAPURA, 25 JUN – Proses pembersihan tumpahan minyak di pantai Tanjong dan Palawan di pulau peranginan Sentosa, Singapura akan mengambil masa tiga bulan untuk diselesaikan, kata Menteri Kemampanan dan Sekitaran Singapura Grace Fu, pada kelmarin, lapor Xinhua.

  Beliau berkata tindak balas pembersihan dalam fasa seterusnya akan memberi tumpuan kepada penyingkiran sisa minyak yang terperangkap di beberapa kawasan yang sukar diakses, seperti benteng pemecah ombak dan tambak batu.

  Beliau juga menyatakan pihak berkuasa sedang memantau kesan jangka panjang di tapak sensitif biodiversiti.

  Tumpahan minyak itu berlaku selepas perlanggaran antara kapal korek dan kapal bunker pada 14 Jun dengan minyak itu merebak ke kawasan pantai selatan Singapura, termasuk Sentosa dalam beberapa hari berikutnya.

  Organisasi awam dan swasta telah mengerahkan lebih 700 anggota untuk operasi pembersihan, kata Penguasa Kelautan dan Pelabuhan Singapura, sambil menambah bahawa mereka telah mengumpul 550 tan pasir dan serpihan yang dicemari minyak dari pantai yang terjejas. – Bernama

  Pekerja membersihkan tumpahan minyak di sepanjang kawasan Pantai Tanjong Sentosa di Singapura, pada 16 Jun 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...