Thursday, March 23, 2023
22.4 C
Brunei

-

Pembuat kereta Vietnam bina kenderaan elektrik

RALEIGH, CAROLINA UTARA, 30 MAC – Sebuah syarikat pembuat kereta Vietnam mengumumkan rancangan kelmarin untuk membina sebuah kilang di Carolina Utara untuk mengeluarkan kenderaan elektrik, berpotensi untuk menjana 7,500 pekerjaan dan menamatkan rentetan kegagalan pembuat kereta di negara itu.

VinFast akan membina kilang Amerika Utara pertamanya di Chatham County barat daya Raleigh, dengan pengeluaran dijangka bermula pada 2024. Ia menjangkakan untuk menggaji 7,500 pekerja menjelang 2027 dengan purata gaji AS$51,000, menurut jabatan perdagangan negeri.

“Projek transformatif VinFast akan membawa banyak pekerjaan yang baik kepada negeri kita, bersama-sama dengan persekitaran yang lebih sihat apabila lebih banyak kenderaan elektrik bergerak ke jalan raya untuk membantu kami mengurangkan pelepasan gas rumah hijau,” kata Gabenor Roy Cooper dalam satu kenyataan.

Syarikat itu dijangka melabur AS$4 bilion dalam membina kilang di tapak seluas hampir 2,000 ekar kira-kira 30 minit pemanduan ke barat daya Raleigh. Kilang itu dirancang mampu mengeluarkan 150,000 kereta setahun. Kerajaan negeri telah bersetuju untuk menggunakan geran pembangunan pekerjaan untuk membayar balik AS$316 juta dalam tempoh 32 tahun jika ia mencapai matlamat penciptaan pekerjaan dan pelaburan. Negeri itu juga merancang untuk menyediakan sebanyak AS$450 juta untuk penyediaan tapak, pembaikan jalan dan kerja infrastruktur lain.

Siaran daripada jabatan perdagangan negeri berkata pengilang mempertimbangkan tapak di 12 negeri sebelum mengecilkan cariannya ke Carolina Utara dan tapak di Savannah, Georgia. Siaran itu berkata tenaga kerja, insentif dan penyediaan tapak adalah faktor utama dalam pilihannya. – AP

kenderaan elektrik, menjanjikan untuk menjana 7,500 pekerjaan. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -