Saturday, April 20, 2024
30.2 C
Brunei

  -

  Pemburu telur buaya Australia maut jatuh dari helikopter

  SYDNEY, 23 NOV – Seorang pemburu telur buaya Australia terbunuh kerana helikopter kehabisan minyak semasa penerbangan, kata penyiasat kemalangan hari ini.

  Juruterbang helikopter, Robinson R44, mengambil kokain pada hari sebelum kemalangan pada Februari 2022 dan berkemungkinan gagal mengisi minyak seperti yang dirancang semasa lawatan di Wilayah Utara, kata Biro Keselamatan Pengangkutan Australia dalam laporan akhirnya.

  Pemburu telur buaya, merupakan personaliti siri televisyen Outback Wrangler, Chris Wilson, telah bergantung pada helikopter sepanjang 30 meter ketika kemalangan berlaku, katanya.

  Apabila minyak habis dan helikopter itu terjatuh, ‘juruterbang melepaskannya dari ketinggian yang dianggapnya dapat diselamatkan namun tindakan itu malah menyebabkan kecederaan maut’, kata pihak berkuasa keselamatan.

  Tidak lama selepas itu, pemburu telur yang cedera ditemui maut di atas tanah, masih memakai peralatan tali pengikat yang telah terputus dari pesawat, katanya.

  Manakala juruterbang itu terbaring di sebelah helikopter dengan kecederaan serius.

  Penyiasat mengatakan juruterbang gagal melihat meter minyak sebelum tangki kering.

  “Mereka mendapati juruterbang mengambil kokain dalam beberapa hari sebelumnya yang menyebabkan dia keletihan dan kemurungan, namun tiada bukti yang kukuh.

  Wilayah Utara membenarkan pemburu mengumpul telur buaya liar untuk membantu menguruskan populasi, membenarkan telur-telur itu dijual kepada ladang yang menggunakan reptilia tersebut untuk mendapatkan kulit. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...