Pemegang lilin hias kolam di taman

Oleh Amri HTZ

Kawasan kediaman dihiasi dengan taman setentunya menjadi idaman para pemilik rumah yang akan memberikan ketenangan dan keselesaan ketika bersantai.

Taman yang dihiasi dengan pelbagai jenis bunga atau kolam mungkin tidak akan sempurna tanpa perhiasan tambahan bagi menyerikannya lagi. Sebagai tambahan kepada pencahayaan sese-tengah kawasan, projek kali ini akan mereka tempat khusus untuk meletakkan lilin yang agak mudah direka tetapi cukup unik dijadikan sebagai perhiasan.

Barangan penting perlu disediakan

Bagi mereka pemegang lilin daripada simen ini, beberapa barangan perlu disediakan lebih awal seperti simen, pasir halus, paip PVC, kertas kadbod, pita perekat, span, lilin, pisau utiliti, pad potongan, bekas mencampurkan simen, air, pita pengukur, mesin jig atau bandsaw, tukul getah dan pen penanda.

Berhati-hati dalam proses pembuatan

Untuk langkah pertama pembuatan, paip PVC berukuran 4 ½” yang telah disediakan akan dipotongkan dengan panjang yang diperlukan iaitu kira-kira 6”. Pelbagai teknik boleh digunakan dalam memotong paip PVC berkenaan sama ada secara manual ataupun menggunakan mesin.

Jika mesin bukanlah satu pilihan, menggunakan gergaji besi boleh memberikan hasil akhir yang sama. Dengan menandakan kedudukan di mana ia hendak dipotong menggunakan pita pengukur dan pen penanda, potongkan secara perlahan kawasan yang telah ditandakan dengan memastikan kedudukan paip PVC dalam tetap dengan menggunakan vise atau mengikatkannya pada meja kerja. Langkah mengekalkan kedudukannya ini akan memudahkan lagi proses pemotongan tersebut.

Paip PVC yang akan dibahagikan dua akan dipotong menggunakan bandsaw.
Acuan daripada kadbod dan paip PVC yang telah cantumkan menjadi satu menggunakan pita perekat.
Acuan yang telah diisikan dengan simen perlu disokong dengan pita perekat pada bahagian atasnya agar acuan tidak berubah bentuk.
Bekas untuk mencampurkan simen seperti baldi atau tong bekas cat terpakai akan digunakan bagi memanfaatkannya.
Simen yang mengering akan dikeluarkan daripada acuan dengan cara mengoyak kertas kadbod dan mengetuk perlahan paip PVC.

Sementara bagi awda yang memiliki mesin pemotong jenis jig atau bandsaw, langkah pemotongan ini akan menjadi lebih cepat dan lebih rata. Dengan hanya menyorongkan mesin (jika menggunakan mesin jig) atau paip PVC tersebut pada bilah pemotong (untuk bandsaw), langkah mendapatkan ukuran panjang paip yang diperlukan adalah sangat mudah.

Permukaan kasar yang dihasilkan ketika proses pemotongan daripada teknik yang diterangkan boleh dibersihkan sama ada menggunakan batu pengasah pisau atau pisau utiliti. Permukaan potongan yang diratakan amat penting kerana ia berfungsi sebagai acuan di mana jika acuan kurang elok, simen yang mengering nanti akan mempunyai permukaan yang sama.

Setelah memotongkan paip PVC dengan panjang diperlukan, langkah seterusnya ialah membelah dua paip tersebut juga menggunakan cara yang sama iaitu menandakan bahagian tengah paip (kedua-dua sisi) kemudian memotongkannya melalui teknik-teknik seperti sebelumnya.

Bagi yang menggunakan bandsaw untuk membelahnya, paip tersebut perlu dalam kedudukan berdiri ketika proses memotongnya. Sementara bagi awda yang memotongnya menggunakan gergaji besi dan mesin jig, kedudukan paip perlulah dalam keadaan terbaring bagi memudahkan langkah pemotongan. Seperti langkah sebelumnya, permukaan kasar yang terhasil daripada proses pemotongan perlulah dibersihkan menggunakan batu pengasah pisau atau pisau utiliti.

Manakala bagi kotak acuan pemegang lilin tersebut akan direka daripada kertas kadbod terpakai. Tujuan menggunakan kertas kadbod tersebut adalah bagi memanfaatkan barangan terpakai untuk menghasilkan sesuatu daripadanya.

Kertas kadbod yang telah diletakkan pada permukaan meja kerja terlebih dahulu dilakar dengan ukuran yang diperlukan iaitu 16” x 16”. Kemudian potongkan kadbod tersebut menggunakan pisau utiliti dengan pad potongan pada bahagian belakang. Penggunaan pad potongan di sini dirasakan perlu kerana ia mampu menyelamatkan bilah pisau utiliti daripada tumpul cepat dan merosakkan permukaan meja kerja.

Setelah memotongkannya, ia akan dipotongkan lagi untuk mereka bahagian lipatan (keempat-empat sudut) di mana bahagian dalam akan berukuran 8” x 8” manakala bahagian lipatan berukuran 4” x 8”. Selain itu keseluruhan permukaan dalaman kotak akan ditutupkan menggunakan pita perekat yang berfungsi sebagai penghalang simen untuk merekat dan menyerap pada permukaan.

Bahagian dalaman kadbod berukuran 8” x 8” pula akan dikelar menggunakan pisau utiliti bertujuan mereka garisan bagi memudahkan proses melipatnya menjadi kotak. Bagi mencantumkan keseluruhan bahagian menjadi satu, gunakan pita perekat pada bahagian cantuman.

Siap mencantumkannya, tempatkan belahan paip PVC pada bahagian tengah kotak dengan bahagian kedua-dua hujung paip ditutup menggunakan pita perekat. Selain itu bagi memastikan paip PVC tidak bergerak daripada kedudukannya ketika simen dituangkan, gunakan pita perekat pada bahagian kedua-dua sisi kiri dan kanan paip tersebut.

Bagi awda yang hendak membuat pemegang lilin dalam jumlah yang banyak, merekanya menggunakan kertas kadbod dalam jumlah yang banyak setentunya sesuatu yang meletihkan. Bagi tujuan ini, penulis lebih menyarankan kotak acuan yang diperbuat daripada kayu yang dikekalkan sementara menggunakan skru. dengan ini, ia membolehkan awda menggunakan acuan tersebut berulang kali tanpa perlu mereka banyak acuan.

Simen yang tersedia akan dicampurkan dengan air dan pasir dengan nisbah 1:2 iaitu satu bahagian untuk simen dan dua bahagian untuk pasir. Manakala untuk air, awda perlu melihat kepekatan campuran yang dihasilkan dengan cara mengangkat campuran simen menggunakan alat perata dan perhatikan lelehan simen yang perlu dalam keadaan tidak mudah terjatuh ketika dicondongkan. Selesai mencampurkannya, tuangkan campuran ke dalam acuan dan biarkannya mengering lebih kurang 24 jam.

Rekaan yang telah mengering akan dikeluarkan daripada acuan dengan mengoyakkan kertas kadbod. Bagi bahagian paip, ketuk perlahan menggunakan tukul getah atau mengungkilnya dengan berhati-hati. Bagi awda yang sukakan bahagian permukaan rekaan yang membulat, bahagian yang menajam akan dibulatkan menggunakan span basah. Selain itu, bagi mengelakkan simen mengering mudah merekah, untuk tiga hari kemudiannya, ia perlu disemburkan menggunakan air sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Dengan langkah terakhir tersebut, kini rekaan awda sudah boleh dipamerkan dengan cara meletakkannya di ruangan yang dipilih. Untuk lebih tepat, letakkannya pada bahagian yang menonjol bagi membolehkan awda menikmatinya selain para tetamu yang bertandang.