Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Pemenang Olimpik Mekhissi bersara

PARIS, 5 JAN – Pelumba lari berhalangan Perancis, Mahiedine Mekhissi, pemenang pingat Olimpik tiga kali, baru-baru ini mengumumkan bahawa dia bersara untuk kerjaya sukannya.

“Saya berhenti kerana sudah tiada semangat. Saya merasa tidak seronok ketika pergi ke latihan. Saya rasa sudah tiba masanya untuk bersara,” kata atlet berusia 37 tahun itu kepada akhbar Perancis l’Equipe.

Mekhissi merupakan salah seorang daripada beberapa pelari merentas desa yang mampu mencabar atlet dari Kenya yang dominan dalam acara lari berhala-ngan 3,000 meter (m).

Dia memenangi pingat perak dalam larian jarak jauh di kedua-dua Olimpik 2008 Beijing dan London 2012 dan meraih gangsa di Rio pada 2016.

Beliau juga pemenang pingat gangsa dunia dua kali pada 2011 dan 2013, dan menakluki Eropah dengan lima pingat emas – empat dalam acara 3,000 meter dan satu dalam acara 1,500 meter.

Mekhissi terkenal apabila kemenangan pingat emas Eropah dalam acara 3,000m dibatalkan pada 2014 kerana menanggalkan jersinya seperti pemain bola sepak di tempat sendiri sebelum melepasi garisan di Zurich terlebih dahulu.

Dua hari kemudian, dia membalas dendam dan beraksi cemerlang dengan memenangi acara 1,500m.

Sejak kejuaraan Eropah terakhirnya pada Ogos 2018 di Berlin, Mekhissi telah dibelenggu kecederaan, khususnya tendon Achilles, dan tidak kembali ke peringkat antarabangsa. – AFP

Reaksi Mahiedine Mekhissi-Benabbad bergambar di podium semasa Kejohanan Olahra-ga Eropah di stadium Letzigrund di Zurich, 17 Ogos 2014. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -