Pemenang pingat emas badminton pertama Jepun bersara

TOKYO, 20 OGOS – Ayaka Takahashi (gambar bawah, kanan), yang memenangi pingat emas Olimpik badminton pertama Jepun dalam pasangan beregu di Rio 2016, telah bersara dan mengakui dia tidak lagi mempunyai semangat untuk bersaing.

Takahashi dan Misaki Matsutomo merangkul kemenangan hebat pada Olimpik 2016, dengan meraih kemenangan lima set berturut-turut dengan jaringan mata 19-16 pada perlawanan akhir untuk mengalahkan pasukan beregu Denmark, Christinna Pedersen dan Kamilla Rytter Juhl.

Tetapi dia memilih untuk melepaskan kesempatan untuk mempertahankan gelaran Olimpiknya di tanah air sendiri, dengan alasan sebahagian keputusannya untuk menunda Sukan Tokyo 2020 selama satu tahun kerana wabak COVID-19.

“Setelah memenangi pingat emas di Rio, saya telah berjuang untuk mempertahankan semangat,” dia mengaku pada sidang media dalam talian minggu ini.

Walaupun berlatih bersungguh-sungguh dengan Matsutomo, dia mengatakan bahawa dia telah berjuang dengan catatan yang tidak cukup memuaskan pada tahun 2019 berikutan penangguhan dan penundaan Olimpik Tokyo.

“Saya ragu apakah semangat dan badan saya akan bertahan selama satu tahun lagi,” katanya. – AFP