Pemenang seni khat terima hadiah

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 JAN – Pertandingan Seni Khat yang dianjurkan oleh Pusat Pengajian Kesenian dan Kaligrafi Islam Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah (Yayasan) sempena Ulang Tahun Penubuhan Yayasan ke-27 berakhir, hari ini, dengan majlis penyampaian hadiah.

Hadir menyampaikan hadiah kepada para pemenang pada majlis yang berlangsung di Kompleks Yayasan, di ibu negara, itu ialah Setiausaha Tetap (Perancangan, Guna Tanah dan Alam Sekitar) di Kementerian Pembangunan, Dr Nor Imtihan binti Haji Abdul Razak selaku pemangku pengarah urusan Yayasan.

Pertandingan telah dibukakan kepada orang ramai selama sebulan pada September lalu dengan berkonsepkan karya siap dan dibahagikan kepada dua kategori iaitu Kategori Terbuka dan Kategori Kanvas Kontemporari.

Lebih 50 penyertaan telah diterima bagi pertandingan berkenaan iaitu 17 penyertaan bagi Kategori Terbuka dan 47 penyertaan bagi Kategori Kanvas Kontemporari.

Kategori Terbuka dijuarai oleh Awang Muhammad Nazir bin Haji Othman yang membawa pulang hadiah wang tunai $2,000 diikuti oleh Alomsa Noradzmin bin Haji Ali Omar yang menerima $1,500 di tempat kedua dan Awang Muhammad Riziman bin Haji Usin memenangi $1,000 selaku pemenang ketiga.

Sementara itu, bagi Kategori Kanvas Kontemporari pula, tempat pertama dimenangi oleh Dayang Nurul Mumtazah binti Alisam yang membawa pulang hadiah wang tunai $1,000, Awang Muhammad Riziman di tempat kedua membawa pulang $1,200 dan tempat ketiga dimenangi oleh Haji Awang Zamady bin Haji Mohammad dengan membawa pulang $900.

Di samping itu, empat peserta daripada kedua-dua kategori membawa pulang hadiah sagu hati.

Selain menganjurkan beberapa pertandingan seni khat, Pusat Pengajian Kesenian dan Kaligrafi Islam Yayasan juga aktif mengadakan Bengkel Seni Khat dan Bengkel Reka Bentuk Islam.

Pusat berkenaan juga menawarkan beberapa perkhidmatan seperti penyalinan buku Yasin, takhtim dan doa-doa (dengan tulisan tangan); dan menghasilkan karya-karya kaligrafi berupa ayat-ayat daripada kitab suci Al-Quran serta bersedia menerima tempahan daripada orang ramai.

Dr Nor Imtihan menyampaikan hadiah kepada Dayang Nurul Mumtazah selaku juara Kategori Kanvas Kontemporari.