Friday, December 1, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Pemerintah TLDB terima Pingat Jasa Gemilang

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 24 OKT – Pemerintah Tentera Laut Diraja Brunei (TLDB), Laksamana Pertama Dato Seri Pahlawan Spry bin Haji Serudi @Haji Seruji, telah dianugerahkan Pingat Jasa Gemilang (Tentera) [MSM(M)] oleh Presiden Republik Singapura, Puan Yang Terutama Dr Hajah Halimah binti Yacob.

  Pingat tersebut telah disampaikan oleh Menteri Pertahanan Republik Singapura, Tuan Yang Terutama Dr Ng Eng Hen di sebuah majlis yang diadakan di Kementerian Pertahanan Republik Singapura, baru-baru ini.

  Sebelum majlis penyampaian pingat itu, Pemerintah TLDB telah memeriksa perbarisan kawalan kehormatan dan membuat kunjungan hormat kepada TYT Dr Ng Eng Hen; Pemerintah Angkatan Bersenjata Republik Singapura, Leftenan Jeneral Melvyn Ong;
  dan Pemerintah Tentera Laut Republik Singapura (TLRS), Laksamana Muda Aaron Beng.

  Pemerintah TLDB telah dianugerahkan pingat tersebut atas sumbangan beliau dalam usaha memperkukuh kerjasama tentera laut di antara TLRS dan TLDB. Kedua-dua belah angkatan laut telah meningkatkan kerjasama dua hala dan interaksi melalui lawatan rasmi, kursus dan pertukaran profesional.

  TLDB dan TLRS juga telah mengukuhkan kerjasama dalam beberapa bidang seperti maritime domain awareness, interoperability di laut dan langkah membina keyakinan melalui interaksi di tahap pelbagai hala seperti ASEAN Navy Chiefs’ Meeting, yang telah menghasilkan manfaat signifikan untuk Negara Brunei Darussalam dan Republik Singapura.

  Laksamana Pertama Dato Seri Pahlawan Spry, yang berada di Singapura dari 15 Oktober hingga 19 Oktober lalu, juga berpeluang melawat SAFTI Military Institute dan Naval Diving Unit TLRS.

  Laksamana Pertama Dato Seri Pahlawan Spry bergambar bersama TYT Dr Ng Eng Hen pada majlis yang diadakan di Kementerian Pertahanan Republik Singapura, baru-baru ini.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...