Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Pemikiran falsafah di sebalik Seoye

  Oleh Hyungwon Kang

  KOREA SELATAN – Tamadun dinilai oleh kualiti pengetahuan sejarah yang didokumentasikan dan ditinggalkan.

  Selama kira-kira 3,000 tahun, seoye, seni kaligrafi, telah menjadi dokumentasi yang boleh dilihat tentang tamadun dan budaya Asia Timur.

  Dakwat yang digunakan dalam kaligrafi tradisional, ‘meok’, diperbuat daripada karbon yang dibakar dan ianya tahan lama.

  Dalam kaligrafi tradisional, setiap lakaran membawa pemikiran falsafah melangkaui makna literal watak yang ditulis. Sebagai contoh, titik mewakili syurga, manakala garis melintang merentas mewakili tanah. Lakaran menegak mewakili orang yang membuatnya.

  Terdapat banyak ahli kaligrafi terkemuka dan sejumlah besar ahli kaligrafi berbakat sepanjang sejarah. Mempelajari seoye, dalam semua gaya yang pelbagai, adalah komitmen sepanjang hayat untuk pembelajaran yang tidak berkesudahan.

  Mendiang Kim Tae-gyun membuat karya kaligrafi tradisional sambil dilihat isterinya, Rhie Myin-zha, di rumah mereka di Yeongju, Wilayah Gyeongsang Utara. – ANN/The Korea Herald
  Mendiang Kim Tae-gyun ketika ditemui pemberita di studionya di rumah di Yeongju, Wilayah Gyeongsang Utara. – ANN/The Korea Herald
  Mendiang Kim Tae-gyun meletakkan tandanya pada kaligrafi yang dibuatnya. – ANN/The Korea Herald

  Menggunakan aksara Hanja dalam kaligrafi tradisional adalah satu tindakan yang penuh dengan tradisi yang teliti.

  ‘Seonbi’, cendekiawan tradisional, dikatakan mempunyai empat barang dalam pengajian mereka: berus, batu dakwat hitam, dulang pengisar batu dakwat dan kertas mulberi.

  Korea menghasilkan beberapa batu dakwat dan kertas berkualiti terbaik. Rekod sejarah yang disimpan di kerajaan jiran menyebut mengimport pesanan besar batu dakwat dan kertas mulberi dari Kerajaan Silla (57 SM – AD 935).

  Kertas Korea, yang asalnya dipanggil ‘gyelimji’, dikenali sebagai ‘goryeoji’ semasa zaman Goryeo, kemudian dikenali sebagai ‘joseonji’ semasa era Joseon, sebelum dipanggil ‘hanji’ pada zaman moden.

  Semasa zaman Goryeo, apabila terdapat perdagangan antarabangsa yang aktif merentasi Laut Barat, kertas dan batu dakwat dari Goryeo mendapat permintaan tinggi dalam dinasti Yuan China di seberang.

  Batu dakwat diperbuat daripada akar pokok pain yang dibakar. Apabila kertas bercetak blok kayu tertua di dunia ditemui di dalam kapsul masa Sakyamuni Pagoda semasa pengubahsuaian pada tahun 1966, penyelidik menyiasat kertas mulberi di mana Pure Light Dharani Sutra dicetak. Kertas yang dibuat dengan gentian pokok mulberi didapati dari zaman Silla.

  Pure Light Dharani Sutra telah dicetak kira-kira 1,300 tahun yang lalu, kira-kira antara 704 dan 751, apabila Sakyamuni Pagoda, kuil Bul- guksa di Gyeongju, Wilayah Gyeongsang Utara dibina.

  Ketahanan meok yang menakjubkan dan kertas yang digunakan dakwat adalah daya tarikan kaligrafi tradisional yang berkekalan.

  Walaupun Goryeo menerbitkan buku bercetak dengan jenis cetakan logam pada awal abad ke-13, kaligrafi menggunakan berus pada kertas mulberi berkembang pesat sebagai genre ekspresi artistik.

  Sebagai contoh, skrip kursif tradisional dalam kaligrafi yang dipanggil ‘choseo’ tidak kelihatan seperti aksara Hanja yang asal.

  “Skrip kursif choseo dipanggil bunga watak Hanja. Ia mempunyai variasi yang tidak terhingga, dan kaligrafi paling mencerminkan pemikiran seseorang,” kata mendiang Kim Tae-gyun, yang mengetuai Akademi Confucian Byeongsanseowon, di Yeongju, wilayah Gyeongsang Utara.

  Kim memulakan seni khat pada usia muda dengan belajar daripada orang-orang tua di kampungnya. Dia menjadi salah seorang pihak berkuasa yang paling terkemuka dalam kaligrafi Korea dan mengajar di universiti. Dia meninggal dunia pada 19 Julai lalu pada usia 88 tahun, jelas isterinya, Rhie Myin-zha, seorang profesor bersara.

  Kim adalah seorang sederhana yang sangat jarang berkata-kata dan menjalani ke-hidupan yang sunyi sepi. Saya mendapat keistimewaan untuk mendokumentasikan Kim bekerja dengan lakarannya yang kelihatan mudah.

  Semasa temu bual, Kim berkata, “Saya belum menghasilkan karya yang saya berpuas hati sepenuhnya.” – ANN/The Korea Herald

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...