Tuesday, September 26, 2023
25.6 C
Brunei

  -

  Pemilik diingatkan daftar anjing peliharaan sebelum 1 Februari

  Oleh Nurdiyanah R.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 26 JAN – Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN) memaklumkan para pemilik anjing peliharaan atau yang baharu memiliki anjing supaya mendaftarkan anjing mereka sebelum 1 Februari ini.

  Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, KHEDN menjelaskan bahawa anjing-anjing yang didaftarkan hendaklah berusia tiga bulan ke atas.

  Pendaftaran boleh dibuat di kaunter-kaunter Jabatan Bandaran di cawangan Bandar Seri Begawan, Kuala Belait dan Seria serta cawangan Tutong.

  Kaunter pembayaran dibuka pada setiap Isnin hingga Khamis bermula 8 pagi hingga 12 tengah hari, dan 1:30 petang hingga 3 petang manakala itu, Sabtu dari 7:45 pagi hingga 10 pagi sahaja. Kenyataan menekankan bahawa menjadi kesalahan di bawah Bab 4 dari Akta Anjing (Penggal 60), jika pemilik anjing gagal mendaftarkan anjing-anjing dan mereka boleh dijatuhkan hukuman denda $250 atau 14 hari penjara bagi kesalahan pertama, manakala bagi kesalahan kedua dan berikutnya boleh dijatuhi hukuman denda $500 atau sebulan penjara.

  Dalam pada itu, pihak kementerian juga mengingatkan para pemilik supaya anjing yang telah didaftarkan perlulah dikalungkan lencana pada leher anjing setiap masa.

  Bagi pemilik berdaftar yang mempunyai lencana anjing tetapi tidak dikalungkan pada anjing tersebut juga akan diambil tindakan dan jika sabit kesalahan boleh dijatuhi hukuman denda $250 atau sebulan penjara di bawah Akta Anjing (Penggal 60) Bab 5 (1).

  Turut ditekankan bahawa pemilik anjing peliharaan adalah bertanggungjawab sepenuhnya ke atas anjing-anjing peliharaan mereka untuk sentiasa berada di dalam kawasan rumah sahaja sama ada di kandang atau sangkar atau ditambat.

  Untuk maklumat lanjut mengenai pendaftaran anjing peliharaan, orang ramai bolehlah menghubungi Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan di talian 2232426 sambungan 303; Jabatan Bandaran Kuala Belait dan Seria di talian 3335567 atau 3347495; dan Jabatan Bandaran Tutong di talian 4221009 atau 8282965.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun lulus ubat Alzheimer oleh Eisai & Biogen

  TOKYO, 26 SEPT - Kementerian kesihatan Jepun pada kelmarin meluluskan pengeluaran dan penjualan ubat untuk penyakit Alzheimer yang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Jepun Eisai...