Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  Pemimpin agama Kristian gesa siasatan antarabangsa

  BAGHDAD, 2 OKT – Pemimpin agama Kristian di utara Iraq menggesa penyiasatan antarabangsa hari ini berhubung kebakaran semasa majlis perkahwinan yang membunuh lebih daripada 100 orang minggu lalu dan mengecam siasatan kerajaan, yang menyalahkan kecuaian dan kekurangan langkah berjaga-jaga sebagai punca kebakaran tersebut.

  Sementara itu, seorang paderi Katolik Syiah Iraq berkata, rasuah meluas di negara itu dan pengaruh kumpulan bersenjata ke atas kerajaan ialah salah satu faktor yang membolehkan kebakaran berlaku.

  Bapa Boutros Sheeto bercakap dengan The Associated Press melalui telefon dari bandar Qaraqosh, di mana lima ahli keluarganya, termasuk adik perempuannya yang berbangsa Amerika Iraq, telah dikebumikan hari ini. Beliau mendakwa kebakaran itu dilakukan secara ‘sengaja’ tanpa menawarkan sebarang bukti.

  Puluhan tetamu yang panik meluru ke pintu keluar pada malam Selasa di Dewan Perkahwinan Diraja Haitham di kawasan majoriti Kristian Hamdaniya di wilayah Nineveh selepas panel siling di atas mesin piroteknik terbakar. – AP

  Rakan-rakan dan saudara-mara menghadiri upacara pengebumian bagi mangsa yang maut di Hamdaniya pada 29 September. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang...