Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Pemimpin China janji beri Afrika 1 bilion dos vaksin

-

DIAMNIADIO, SENEGAL, 29 NOV – Presiden China, Xi Jinping hari ini menjamin untuk menawarkan satu bilion dos vaksin COVID-19 ke Afrika, dalam ucapan yang dibuat menerusi video semasa sidang kemuncak China-Afrika dekat bandar Dakar, Senegal.

Pemimpin China berkata negaranya akan menyumbangkan 600 juta dos sekali gus, manakala 400 juta dos akan datang dari sumber lain, seperti pelaburan di tapak pengeluaran.

Janji Xi muncul dalam forum antara China dan negara-negara Afrika dengan menekankan ke atas perdagangan dan keselamatan, diadakan di bandar Diamniadio dekat bandar tepi laut Senegal.

China melabur besar di Afrika dan merupakan rakan perdagangan terbesar benua itu dengan perdagangan langsung asing bernilai lebih AS$200 bilion pada 2019, menurut kedutaan China di Dakar.

Kadar vaksinasi di Afrika adalah rendah berbanding negara lain di dunia, dengan banyak negara mendapatkan sumbangan dari luar negara akibat kekurangan kemudahan pengeluaran tempatan dan kos larangan bagi pembelian besar-besaran.

“Kita perlu terus memerangi COVID-19 bersama-sama. Kita harus mengutamakan perlindungan rakyat kita dan menutup jurang vaksinasi,” ujar Xi semasa sidang kemuncak itu. – AFP

Menteri Luar China, Wang Yi (kanan) bersama Menteri Luar Sierra Leone, David Francis menjelang forum China-Afrika. – Xinhua
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -