Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Pemimpin New Zealand impikan negara republik

  WELLINGTON, NEW ZEALAND, 1 MEI – Perdana Menteri New Zealand, Chris Hipkins berkata hari ini yang dia secara peribadi memihak kepada negaranya menjadi sebuah republik, tetapi ia bukan satu perubahan yang dia ingin lakukan sebagai pemimpin.

  Hipkins membuat komen itu kepada pemberita beberapa jam sebelum dia dijadualkan berlepas untuk pertabalan Raja Charles III minggu ini di London.

  New Zealand, bekas tanah jajahan British, berkerajaan sendiri tetapi Charles mengekalkan sebahagian besar peranan istiadat sebagai ketua negara dan raja.

  Charles diwakili di New Zealand oleh seorang gabenor jeneral.

  Seperti kebanyakan bekas tanah jajahan British, New Zealand terus bergelut dengan apa pun peranan perlembagaan yang harus dimainkan oleh monarki British pada zaman moden.

  Barbados memilih untuk menjadi sebuah republik pada 2021. Jamaica tahun lalu berkata, ia merancang untuk mengejar kemerdekaan. Dan Australia pada Februari, memutuskan untuk mengeluarkan raja British daripada wang kertas terakhirnya, walaupun imej Charles dijangka dipaparkan pada syiling.

  “Sebaik-baiknya, pada masanya, New Zealand akan menjadi sebuah negara yang merdeka sepenuhnya, akan berdiri di atas kaki sendiri di dunia, seperti yang kita lakukan sekarang,” kata Hipkins. “Saya tidak fikir menukar gabenor jeneral untuk beberapa bentuk ketua negara yang lain semestinya menjadi keutamaan sekarang.”

  Hipkins akan menghadapi pilihan raya akhir tahun ini dan telah pun meninggalkan banyak dasar kerajaannya apabila dia cuba memfokuskan semula agenda politik pada perkara yang disifatkannya sebagai isu-isu asas seperti isu kos sara hidup.

  Hipkins tiba-tiba naik ke tampuk pemerintahan berikutan keputusan mengejut pada Januari bekas Perdana Menteri, Jacinda Ardern untuk berundur. – AP

  Perdana Menteri New Zealand Chris Hipkins semasa bercakap pada sidang akhbar di Parlimen di Wellington. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -