Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Pemimpin pembangkang Kemboja rayu kes hukuman pengkhianatan

  PHNOM PENH, 31 JAN – Seorang pemimpin tertinggi pembangkang Kemboja hari ini merayu terhadap hukuman pengkhianatannya selama 27 tahun kerana cuba menggulingkan kerajaan bekas perdana menteri, Hun Sen, kata peguamnya.

  Mahkamah pada Mac tahun lalu mendapati Kem Sokha, pengasas bersama parti pembangkang Parti Penyelamat Kemboja Kebangsaan (CNRP), bersalah atas tuduhan bersubahat dengan entiti asing untuk menggulingkan kerajaan Hun Sen.

  Dia dijatuhi hukuman penjara 27 tahun dan serta-merta diletakkan di bawah tahanan rumah.

  Mahkamah juga melucutkan hak politik Kem Sokha dan melarangnya daripada bertemu warga asing atau sesiapa yang bukan ahli keluarganya.

  Kem Sokha, 70, telah berulang kali menafikan tuduhan terhadapnya sejak penahanannya pada 2017.

  Pada pagi tadi, dia dibawa dalam konvoi kereta polis dari rumahnya ke mahkamah rayuan, yang tidak dibukakan kepada wartawan.

  Hakim akan menetapkan menjalankan sembilan perbicaraan untuk mendengar hujah dalam rayuan Kem Sokha, peguamnya Ang Udom memberitahu pemberita selepas perbicaraan pertama selesai.

  “Kami menentang keputusan yang dikeluarkan oleh mahkamah pertama yang membuat keputusan yang salah,” katanya sambil menambah bahawa Kem Sokha turut meminta hakim mempertimbangkan untuk melonggarkan sekatan penahanannya supaya saudara-maranya dapat menjaganya. – AFP

  Konvoi kenderaan polis, termasuk sebuah kenderaan yang membawa Sokha, semasa meninggalkan mahkamah rayuan di Phnom Penh pada 30 Januari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...