Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Peminat fotografi timba ilmu daripada jurugambar berpengalaman dari Kanada

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JAN – Seramai kira-kira 40 orang peminat seni fotografi telah mendalami lagi bidang seni fotografi terutamanya fotografi landskap menerusi bengkel fotografi digital yang diadakan di Taman Mahkota Jubli Emas, Bandar Seri Begawan, hari ini.

  Bengkel yang dikendalikan oleh jurugambar landskap pakar dari Kanada, Chris Collacott dibahagikan kepada dua sesi dengan sesi pertama bagi jurugambar amatur iaitu termasuk orang yang kelainan upaya dan sesi kedua bagi jurugambar berpengalaman.

  Semasa sesi bengkel berkenaan, Chris telah memberikan tunjuk ajar kepada para peserta mengenai menggunakan telefon pintar dan kamera digital mereka untuk menghasilkan gambar yang bermakna serta berkualiti tinggi.

  Beliau turut mendedahkan teknik dan kaedah yang sering digunakan oleh jurugambar bagi menghasilkan karya seni gambar yang menawan serta menerangkan mengenai pemilihan ruangan di sekeliling untuk menjadikan gambar yang diambil lebih menarik untuk dilihat.

  Chris merupakan seorang jurugambar berpengalaman yang telah banyak memenangi anugerah di mana beliau kini berada di Negara Brunei Darussalam sebagai sebahagian daripada sebuah projek untuk meraikan ulang tahun Kemerdekaan Negara Brunei Darussalam Ke-40.

  Chris Collacott (kanan) memberikan penerangan dan maklumat mengenai teknik untuk menghasilkan gambar yang menarik.

  Ikuti berita lanjut di Media Permata keluaran Sabtu.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...